Aikahyppy menneisyyteen – Ravattulan muinaispukukurssilaiset opintoretkellä

Ravattulan Ristimäki kuin saari pellon keskellä
Ravattulan Ristimäen kirkko- ja kalmistoalue.

Ravattulan muinaispukukurssilaiset olivat aikamatkalla menneisyyteen tutustuessaan arkeologi Juha Ruohosen ja arkeologi Jaana Riikosen opastuksella Ravattulan Ristimäen alueeseen.

Kaarinan Ravattulan Ristimäen aluetta kuvattuna.
Kaarinan Ravattulan Ristimäen maisemaa

Ravattulan Ristimäki

Täältä löytyy Ravattulan muinaispuvun lähtökohta aineisto, haudasta numero 41. Hautapaikka on kirkon kivijalan ulkopuolella aivan kirkon vieressä. Hauta ajoittuu 1200-luvun alkuun. Hautapaikkoja on kaikkiaan noin 400 kirkkonjäännöksen ympärillä. Näistä yksi on Ravattulan muinaispuvun pukuhauta.

Ravattulan Ristimäen pukuhaudan paikka
Pukuhautapaikka

Saimme kattavan kuvauksen Ravattulan kirkon kaivauksista, löydöksistä ja ajatusta tuon aikaisesta elämästä. Kiersimme rautakautisilla polttokalmistoilla ja kuppikivillä.

Argeologi Juha Ruohosen opastuksella tutustuimme Ravattulan Ristimäen alueeseen.
Argeologi Juha Ruohonen opastaa Ravattulan Ristimäen kalmistoaluetta.
Toinen kalmistoalue, joka on lähes tutkimaton
Lähes tutkimaton kalmistoalue Ravattulan Ristimäellä.

Ravattulan Ristimäen kirkon ja hautapaikkojen läheisyydessä on toinenkin lähes tutkimaton kalmistoalue metsäsaarrekkeen kulmassa. Sitä mitä nämä kivet kätkevät alleen ovat toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisuus tutkia. Kauniisti kielot peittävät alleen alueen.

Kupikivet kalliolohkareessa
Kuppikivet. Historiasta vielä tuntemattomat, mikä on ollut niiden merkitys.

Kuppikivet räjätetyssä kallilohkareessa. Kuppikivien löydöstä saimme kuulla arkeologi Juha Ruohoselta hauskan tarinan. Löydöt sisältävät omia tarinoita ja näin ne antavat oman sisällön historian tutkimukselle. Kuppikivistä saa tarkempaa tietoa wikipediasta.

Jaana oli leiponut kakun, josta ryhmä sai palaset kirkon jäännöksille tultaessa.
Saimme nauttia palan Jaanan leipomaa kakkua asettuessamme kirkon jäännösten ympärille kuulemaan paikan tarinaa. Kiitos tästä hetkestä!

Pölkkyruoho, joka on rautakauden aikainen kasvi.
Kävelykierroksella kohtasimme rautakautisen pölkkyruohokasvin.

Aurajokilaaksossa kesä tekee tuloaan ja luonto tarjosi parastaan. Kävelykierroksen varrella saimme kokea myös luonnon ihmeitä mm. kohtasimme Rautakautisen pölkkyruohon, joka juuri oli alkamassa kukkimaan.

Päivän ohjelma jatkuu…

Ravattulan Ristimäen kävelykierroksen jälkeen kävimme tutustumassa Kuralan Kylämäessä Iso-Kohmon tuvan 200-vuotis syntymäpäiviään viettäviin kangaspuihin. Ison-Kohmon talossa eletään 1950-lukua. Tuvassa tuoksui rapaperinpiirakas, jota juuri paistettiin isossa takassa.

200-vuotta vanhat kangaspuut, jotka vielä ovat toiminnassa.
200-vuotta vanhat kangaspuut, jotka ovat vielä toimintakuntoiset.

Kokemisen ja näkemisen jälkeen pääsivät Ravattulan muinaispukukurssilaiset vuoropuheluun Ravattulan muinaispukuhankkeessa mukana olevien kanssa. Mukaan liittyivät Jaanan ja Juhan lisäksi puvun yksityiskohtien valmistuksesta vastannut Helena Honka-Hallila. Kurssilaiset saimme näyttää mitä olimme talven aikana tehneet ja kertoa kokemuksista. Helenalta saimme ohjeita sukkien ja mekon valmistukseen. Pohdimme, kuinka saadaan paras lopputulos kankaiden kutomisessa. Sivuttiin aiheena myös värjäystä, joka oleellisesti vaikuttaa puvun väriloistossa.

Ajatuksten vaihtoa puvun tekemisen tähän mennessä koetusta.
Pukukurssilaiset saimme kohdata asiantuntijat.
Tarkkaa tutkimista esiliinakankaan yksityiskohdista.
Esittelimme valmiita mekko-, viitta- ja esiliinakankaita.
Mekon sovitus. Mikä on oikea helman pituus ja hihan pituus.
Jaana Riikonen sovittaa valmista mekkoa. Mitä ovat oikeat pituudet hihassa ja helmassa?

Ei vielä kaikki tässä…

Matkan antina oli myös kävelykierrokset muinaisjäännöksillä Paimion Penimäessä ja Rekottilassa Jaana Riikosen opastamana. Paimio tarjoaa monta mielenkiintoista luontoretkikohdetta historian tutkimusretkille.

Pienimäen muinaisjäännösten opastaululla
Penimäen muinaisjäännöksiä tutkimassa.
Rekottilan linnavuorelle kiipeämässä. Välillä tutkitaan löytyykö kalliomaalauksia.
Kallioseinämä Rekottilassa. Missä on kalliomaalaus ja mitä se kuvaisi?

Vielä ennen poislähtöä Kaarinasta poikkesimme myös Vanhanlinnan linnavuorella. Sieltä hienot näkymät Aurajokilaaksoon. Voimme vain mielikuvitella aikaa ja elämää mitä se oli näissä maisemissa ennen.

Aurajokilaaksoa Vanhanlinnan linnavuorelta kuvattuna. Joki virtaa ja peltomaisemaa. Kevään eri vihreän sävyt hallitsee maisemaa. Sininen taivas.
Aurajokilaakson maisemaa Vanhanlinnan linnavuorelta kuvattuna. Kevätkylvöt tehty.

Aikamatka menneisyyteen! Kiitos kaikille päivän annista vastanneille niin matkan oppaille kuin mukana olleille. Näitä hetkiä voi vain muistella sellaisenaan sitä ei saa takaisin. Syksyllä taas kurssilaisia odottavat haasteet pukuprojektin valmiiksi saattamisessa. Nyt sulatellaan päivän antia.

Lisätietoja kurssissa artikkelissa Välähdyksiä Ravattulan muinaispuku-​kurssilta.