Tietoa blogista

Opistosta käsin on Helsingin työväenopiston käsityönopetuksen blogi. Sen kautta pääset kurkistamaan opiston käsityönopetukseen. Blogi sisältää ajankohtaista asiaa, kurssikertomuksia, ideoita erilaisiin käsitöihin sekä henkilö-, kurssi- ja muita esittelyjä. Sivuja ylläitävät ja blogikirjoituksista vastaavat käsityön suunnittelijaopettajat.

Olen Tiina, käsityön tiimivastaava

Käsin tekeminen on minulle elämäntapa ja itseilmaisun keino. Ideoita, suunnitelmia ja haaveita – olipa kyse sitten käsitöistä, keramiikasta tai vaikka palstaviljelystä – on turhankin paljon, mutta kyllä niistä moni toteutuukin. Opettajana pääsen näkemään ja rinnalla kokemaan opiskelijoiden erilaisia työskentelytapoja ja taidokkaita töitä. Arvostan sitä suuresti; saan siitä voimaa opetukseen sekä omaan työskentelyyni. Opetan pääasiassa vaateompelua ja kaavoitusta sekä Sidoksia-opintokokonaisuuden kursseja. Vastaan Opistotalon ja Stoan käsityökursseista. Tiimivastaavana saan olla mukana erilaisissa kehittämistehtävissä ja opetusharjoittelun järjestelyissä.

Olen Kirsti

Vastaan Oulunkylän, Maunulan ja Koneneulomon käsityön kurssitarjonnasta. Opetan tilkkutöitä, kirjontaa, kankaan kuviointia ja käsityön taiteen perusopetusta. Työssäni parasta on saada nauttia aikuisopiskelijoiden innosta oppia uutta ja samalla saada itsekin kokeilla ja oppia koko ajan lisää. Oman taiteen tekemiseen on palo ja pyrkimys. Omassa työskentelyssäni nautin väreistä, pinnoista ja yllätyksellisyydestä. Kesäisin möyrin puutarhassa perennojen ja hyötykasvien juurella – kilpaa myyrien kanssa. Sadesäällä paukuttelen räsymattoja kangaspuissa.

Olen Outi

Pitkän uran olen saanut tehdä Helsingin työväenopistossa käsityön suunnittelijaopettajana. Usein kuulen kotona sanottavan: ”Aina sinä teet käsitöitä.” Onni on kohdallani, että saan tehdä käsitöitä harrastuksena ja oppimaani saan opettaa. Vaateompelun ja kansallispukujen lisäksi viime aikoina kiinnostukseni on kohdistunut muinaispukuihin. Kansallis- ja muinaispuvut kätkevät sisälleen rikkaan käsityöperinteen, joka kiehtoo. Käsitöiden lisäksi liikkuminen luonnossa ja retkeily antaa voimaa. Niissä välillä tulee haastettua itseä. Puutarhan hoito tulee lapsuudesta kodin perintönä. Muutama vuosi taaksepäin innostuin tomaattien kasvattamisesta aivan siemenestä alkaen omassa kasvihuoneessa. Uusien asioiden oppimista ja asioiden uudella lailla tekemistä yritän pitää ohjeenani.

Olen Tupu

Käsityöt ja taide ovat osa elämääni sekä ammatissani että vapaalla.

Opetan pääosin Vuotalossa, joka on vireä monitoimitalo Vuosaaressa. Siellä oleva työväenopiston avara käsityöluokka on suunniteltu erilaisten kuviointitekniikoiden työtilaksi aina huovutuksesta kankaanpainantaan, kirjontaan ja värjäykseen. Jostain lukemani sanonta – teachers open the door but you must enter by yourself – kuvaa mielestäni hyvin aikuisopetusta. Kursseilla töitä ja teoksia ideoidaan, suunnitellaan, pohditaan ja kehitellään yhdessä.

Vapaa-aikana korjaan vanhaa puutaloa, opettelen puutarhanhoitoa ja leikin galleristia. Elämä on aika ihmeellistä!

Olen Leena

Opetan vaatetukseen liittyviä kursseja kuten ompelua ja kaavoitusta sekä Vaatetuksen opintokokonaisuuden kursseja. Vaatetuksen opetuksessa opettaja on monin tavoin lähellä opiskelijaa. ”Oma vaate” on osa jokaisen identiteettiä ja opettajan tähtihetkiä on, kun opiskelija iloitsee valmistamastaan vaatteesta.

Ympärillä tapahtuvat asiat vaikuttavat myös käsityön opetukseen. Kursseillani haluan kuitenkin korostaa, että yksilöinä emme voi ottaa vastuuta kaikesta ja jokaisella on oikeus käsityön tekemiseen pelkästään sen hyvää tekevän vaikutukseen takia. Myös itse rentoudun käsitöitä tekemällä, vapaa-ajallani harrastan liikuntaa, kirjojen ääreen uppoudun mielelläni ja elokuvat, teatteri sekä taidenäyttelyt antavat uusia ajatuksia.

Olen Tatu

Työssäni teknisen työn suunnittelijaopettajana ohjaan teknisen työn kursseja ja suunnittelen teknisen työn kokonaisuutta työväenopistossa.  Ajattelen, että käsillä tekemisen oppii vain tekemällä käsillä; pitkäjänteisen harjoittelun ja rohkean kokeilemisen kautta. Omassa kehityksessäni eri puu- ja metallityön tekniikoissa minut on harjaannuttanut oma veneen rakennusprojektini. Projektissani rakennan 12 metriä pitkää lasikuituista kahvelikutteria. Projektini myötä käsitöiden kasvattava luonne on tullut hyvin selväksi. Olen opetellut tässä projektissa monet tekniikat kivuliaasti ns. ”kantapään kautta”. Työväenopiston kurssien avulla ”kantapään kautta” opiskelua on mahdollista välttää. Minun roolini opettajana onkin toimia kunkin oppijan tukena hänen yksilöllisessä käsityöllisessä prosessissaan ja kehityksessään. Tässä roolissa näytän, miten puu- ja metallityötä tehdään sekä opetan ja neuvon koneiden ja työkalujen käytössä.

Olen Päivi

Opetan kudontaa eli kangaspuilla kutomista. Käsityöt ovat minulle sekä mielenkiintoinen työ että harrastus. Kudon mielelläni räsymattoja, pellavatöitä ja huiveja. Jokainen loimi on eri sidoksella tai ainakin eri kuviolla. Ompelen kaikki vaatteeni (tosin nykyisin ehdin ommella turhan vähän) ja vähintään yksi neuletyö on meneillään. Suosikkivärini on lila kaikissa eri muodoissaan.