Tietoa blogista

Opistosta käsin on Helsingin työväenopiston käsityönopetuksen blogi. Sen kautta pääset kurkistamaan opiston käsityönopetukseen. Blogi sisältää ajankohtaista asiaa, kurssikertomuksia, ideoita erilaisiin käsitöihin sekä henkilö-, kurssi- ja muita esittelyjä. Sivuja ylläitävät ja blogikirjoituksista vastaavat käsityön suunnittelijaopettajat.

Olen Tiina, käsityön tiimivastaava

Käsillä tekeminen on minulle elämäntapa ja ilmaisukeino. Minulla on monta käsityötä tekeillä yhtä aikaa. Joku valmistuu nopeasti tutulla kaavalla, joku vaatii paljon suunnittelua, kokeiluja ja uuden oppimista. Lopputulos ei aina ole tärkeintä, vaan matka. Opettajana koen olevani etuoikeutetussa asemassa, kun pääsen näkemään ja rinnalla kokemaan opiskelijoiden erilaisia työskentelytapoja ja taidokkaita töitä. Opin niistä valtavasti. Tiimivastaavana saan olla mukana erilaisissa kehittämistehtävissä ja opetusharjoittelun järjestelyissä. Kasvukaudella suuren osan vapaa-ajastani vie viljelypalsta, jossa kokeiluilla ja visuaalisuudella on suurempi merkitys kuin satomäärillä. Kasvun ihme yllättää minut joka kevät.

Olen Kirsti

Suunnittelen ja rakennan mielelläni pintaa. Pinta voi syntyä tilkkutyönä, kirjottuna, maalattuna, huovutettuna tai mieluimmin kaikkia näitä yhdistellen. Lopputulos on useimmiten oppimateriaalia, mutta oman taiteen tekemiseen on palo ja pyrkimys. Vapaa-ajalla olen täysin ”mökkihöperöitynyt” puutarhuri. Kaikenlaiset perennat ja varsinkin pionit saavat sormeni syyhyämään. Väripintoja rakentelen kukkasista, jossain pihan nurkassa muhii välillä ruostevärjäys ja mattoloimi vartoo kutojaa verstaassa.

Olen Outi

Olen juuriltani äidin puolelta karjalainen ja isän puolelta savolainen. Itäsuomessa asuin lapsuuteni, josta muutin valmistumisen jälkeen Espooseen. Juureni kulkevat vahvasti matkassani. Vapaa-aikana luonnossa liikkuminen kaikkina vuodenaikoina on minulle tärkeää. Monet ajatukset ovat siellä järjestyneet ja ideat syntyneet. Lapin luonto on erityisen lähellä sydäntäni. Käsityöt ovat ilokseni minulle sekä työ että harrastus. Matkassa on aina jokin käsityö mm. virkkaus, neule, tilkkutyö. ne valikoituvat mukaan tarpeen tai tekemisen mahdollisuuksien mukaan. Jouten on vaikea olla.

Olen Tupu

Opetan pääosin Vuotalossa, joka on vireä monitoimitalo Vuosaaressa. Siellä oleva työväenopiston avara käsityöluokka on suunniteltu erilaisten kuviointitekniikoiden työtilaksi aina huovutuksesta kankaanpainantaan, kirjontaan ja värjäykseen. Nautin opetustilanteen vuorovaikutuksellisuudesta ja siitä, miten käsitöiden suunnittelusta ja toteutuksesta kiinnostuneet opiskelijat innostavat toisiaan. Vapaa-ajalla kunnostan vanhaa taloa ja rapsutan kukkapenkkejä.

Olen Leena

Vaatetuksen liittyvät asiat ovat minun ominta aluetta. Kaavoituksen, kuosittelun ja muotoilun avulla jokainen vartalo saa muotoisensa kaavat. Työssäni vastaan Malmitalon toimipisteeseen käsityön opetuksesta. Olen myös mukana Hyväksi kotiompelijaksi –opintokokonaisuuden suunnittelussa ja opetuksessa. Vapaa-aika mennee käsitöiden ja urheiluharrastusten parissa. Harrastan liikunta eri muodoissa ja perheen kanssa talviset lomamatkat vietetään usein pohjoisessa hiihtäen ja lasketellen.

Olen Jouni

Käsityön sekatyömies. Kaikki metallista puuhun saan taipumaan. Pääasiallisena opetusaineenani on puutyöt. Minut löytää Vuosaaresta Vuotalon puupajasta, joka on opiston oma puutyötila.

Olen Päivi

Opetan Helsingin työväenopistossa kudontaa eli kangaspuilla kutomista. Pidän koristeellisista, eri sidoksilla kudottavista kuvioista. Välillä kudon pellavaliinoja, välillä räsymattoja. Teen mielelläni käsitöitä, varsinkin lilat kankaat ja langat ovat kiehtovia.