Aikahyppy menneisyyteen – Ravattulan muinaispukukurssilaiset opintoretkellä
Ravattulan muinaispukukurssilaiset olivat aikamatkalla menneisyyteen tutustuessaan arkeologi Juha Ruohosen ja arkeologi Jaana Riikosen opastuksella Ravattulan Ristimäen alueeseen.
Ravattulan Ristimäki
Täältä löytyy Ravattulan muinaispuvun lähtökohta aineisto, haudasta numero 41. Hautapaikka on kirkon kivijalan ulkopuolella aivan kirkon vieressä. Hauta ajoittuu 1200-luvun alkuun. Hautapaikkoja on kaikkiaan noin 400 kirkkonjäännöksen ympärillä. Näistä yksi on Ravattulan muinaispuvun pukuhauta.
Saimme kattavan kuvauksen Ravattulan kirkon kaivauksista, löydöksistä ja ajatusta tuon aikaisesta elämästä. Kiersimme rautakautisilla polttokalmistoilla ja kuppikivillä.
Ravattulan Ristimäen kirkon ja hautapaikkojen läheisyydessä on toinenkin lähes tutkimaton kalmistoalue metsäsaarrekkeen kulmassa. Sitä mitä nämä kivet kätkevät alleen ovat toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisuus tutkia. Kauniisti kielot peittävät alleen alueen.
Kuppikivet räjätetyssä kallilohkareessa. Kuppikivien löydöstä saimme kuulla arkeologi Juha Ruohoselta hauskan tarinan. Löydöt sisältävät omia tarinoita ja näin ne antavat oman sisällön historian tutkimukselle. Kuppikivistä saa tarkempaa tietoa wikipediasta.
Aurajokilaaksossa kesä tekee tuloaan ja luonto tarjosi parastaan. Kävelykierroksen varrella saimme kokea myös luonnon ihmeitä mm. kohtasimme Rautakautisen pölkkyruohon, joka juuri oli alkamassa kukkimaan.
Päivän ohjelma jatkuu…
Ravattulan Ristimäen kävelykierroksen jälkeen kävimme tutustumassa Kuralan Kylämäessä Iso-Kohmon tuvan 200-vuotis syntymäpäiviään viettäviin kangaspuihin. Ison-Kohmon talossa eletään 1950-lukua. Tuvassa tuoksui rapaperinpiirakas, jota juuri paistettiin isossa takassa.
Kokemisen ja näkemisen jälkeen pääsivät Ravattulan muinaispukukurssilaiset vuoropuheluun Ravattulan muinaispukuhankkeessa mukana olevien kanssa. Mukaan liittyivät Jaanan ja Juhan lisäksi puvun yksityiskohtien valmistuksesta vastannut Helena Honka-Hallila. Kurssilaiset saimme näyttää mitä olimme talven aikana tehneet ja kertoa kokemuksista. Helenalta saimme ohjeita sukkien ja mekon valmistukseen. Pohdimme, kuinka saadaan paras lopputulos kankaiden kutomisessa. Sivuttiin aiheena myös värjäystä, joka oleellisesti vaikuttaa puvun väriloistossa.
Ei vielä kaikki tässä…
Matkan antina oli myös kävelykierrokset muinaisjäännöksillä Paimion Penimäessä ja Rekottilassa Jaana Riikosen opastamana. Paimio tarjoaa monta mielenkiintoista luontoretkikohdetta historian tutkimusretkille.
Vielä ennen poislähtöä Kaarinasta poikkesimme myös Vanhanlinnan linnavuorella. Sieltä hienot näkymät Aurajokilaaksoon. Voimme vain mielikuvitella aikaa ja elämää mitä se oli näissä maisemissa ennen.
Aikamatka menneisyyteen! Kiitos kaikille päivän annista vastanneille niin matkan oppaille kuin mukana olleille. Näitä hetkiä voi vain muistella sellaisenaan sitä ei saa takaisin. Syksyllä taas kurssilaisia odottavat haasteet pukuprojektin valmiiksi saattamisessa. Nyt sulatellaan päivän antia.
Lisätietoja kurssissa artikkelissa Välähdyksiä Ravattulan muinaispuku-kurssilta.