Broderade budskap – Kirjottu viesti

Kenelle haluaisit kirjoittaa viestin tai kenen elämänkohtalon haluaisit kertoa muille?

Svenska Teatern esittää syksyllä 2022 tarinan Seilin saarella asuneista naisista. Tarina pohjautuu Johanna Holmströmin kirjoittamaan Sielujen saari -kirjaan. Teatteri käynnisti loppuvuodesta 2021 esitykseen liittyvän yhteisöllisen projektin, johon halukkaat saattoivat osallistua kirjomalla haluamansa naisen nimen, viestin tai muiston haluamastaan hänestä.

Vuotalossa kokoontuvan Nauti käsinkirjonnasta -kurssin opiskelijat innostuivat osallistumaan yhteistyöhön. Saimme jokainen teatterilta kirjeen, jossa oli pala pellavakangasta ja tietyn väriset kirjontalangat. Jokainen mietti ketä haluaisi muistaa, nostaa esiin tai kenelle haluaisi kirjoa viestin. Kerroimme toisillemme henkilön tarinan ja minkä viestin kirjoimme. Tarinat, muistot ja viestit olivat hyvin koskettavia ja merkittäviä.

Aulikki Sörensen kertoi mummostaan Adolfiinasta näin:

Mummoni joutui nuorena aikuisena alistumaan suvun tahtoon aviopuolison valinnassa ja jäi miehensä kuoltua 9 lapsen köyhäksi yksinhuoltajaksi, mikä teki hänestä sitkeän selviytyjän mutta myös teräväkielisen, ehkä katkerankin. Mummo oli myös kaikista läheisistään huolehtiva ja meille lastenlapsille lempeä ja lämmin, oma “leipomon mummo”, jonka viereen sain minäkin joskus mummon iltavirren ja -huokailujen jälkeen käpertyä turvallisesti nukkumaan.”

Nyt kaikkien osallistuneiden kirjonnat on lähetetty teatterille ja puvustamo työstää tilkuista esityksen pukuja! Kiitos osallistumisesta kirjojat!

Teksti: Tupu Mentu

Kuva: Aulikki Sörensen