Digitaalisesti tulostettu vaatekangas

Haluaisitko itse maalaamasi ja suunnittelemasi kuosin digitaalisena tulosteena suoraan metrikankaalle? Digikuoseista ommeltuja vaatteita nyt kuvagalleriassa! 

Digitaalisen kuvan tulostaminen erilaisille pinnoille kankaista kaakeleihin on ollut teollisuuden arkipäivää jo pitkään. Tekniikka ja laitteet ovat kehittyneet viime vuosina suurin harppauksin.

Tekstiiliteollisuuden yksi haaste on suuri veden kulutus, erityisesti tekstiilien värjäys- ja viimeistysvaiheissa. Tekstiilimateriaalien digitaaliset tulostustekniikat ovat joko täysin vedettömiä tai hyvin pieniä vesimääriä kuluttavia menetelmiä. Lisäksi säästetään energiaa, ympäristöä, väriaineita ja kemikaaleja.

Tekniikan kehittymisen ja netin myötä on avautunut useita yrityksiä, jotka mahdollistavat tekstiilille tulostamisen myös yksittäiselle kuluttajalle. Kuka tahansa voi teettää tulosteen erilaisille kankaille (esim. puuvillaneulokselle tai -sametille, luonnonsilkille tai tukevalle lakanakankaalle) digitaaliseen muotoon tallennetuista piirroksistaan, maalauksistaan tai ottamistaan valokuvista.

Vaatekankaita

Käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen ryhmä TPO2/2019 teki viime keväänä vaatetukseen soveltuvat omat kuosit Elina Savolaisen kurssilla ja tulostuttivat ne kesän aikana valitsemissaan digipainossa. Syksyn kurssilla opiskelijat suunnittelivat ja ompelivat omista kuoseistaan vaatteet. Kuvagalleriassa on kuvia kuoseista ja vaatteista.

“Luokkakuva”

Kiinnostuitko?

Syksyyn 2020 on suunnitteilla vastaava kurssi. Pysy kuulolla!

Teksti Tupu Mentu ja Tiina Mikkelä, kuvat Tiina Mikkelä.