E-tekstiilit

Led-valot puseron pääntiellä
E-tekstiili Kuva: J. Perttula

Elektroninen tekstiili eli e-tekstiili on tuote tai teos, jossa on yhdistetty elektroniikkaa ja tekstiilimateriaaleja.

Yksinkertaisimmillaan e-tekstiili valmistetaan kankaasta, sähköä johtavasta ompelulangasta, LED-valosta ja virtalähteestä kuten paristosta. Ohjelmoitavien komponenttien avulla tekstiileistä voidaan tehdä myös interaktiivisia, jolloin ne saadaan reagoimaan ympäristön muutoksiin kuten vaikka valoon tai lämpötilaan. Tällöin voidaan puhua älytekstiileistä.

Maunulatalossa pidettiin maaliskuussa lyhyt viikonloppukurssi, jossa tutustuttiin e-tekstiilien perusteisiin. Kurssin tavoitteena oli perehtyä yksinkertaisen ommeltavan virtapiirin valmistukseen sekä suunnitella ja toteuttaa pieni e-tekstiilituote. Kurssimateriaalina olivat ommeltavat LED-valot, sähköä johtava lankaa sekä nappiparistot, jotka kiinnitettiin tekstiileihin minikytkimillä varustetuiden pidikkeiden avulla. Kurssilla syntyi monta hienoa työtä ja kaikkien opiskelijoiden virtapiireissä saatiin valot palamaan, jos ei ihan heti, niin viimeistään pienten hienosäätöjen jälkeen.

Pienimmät työt olivat pieniä avaimenperiä sekä koristeita ja suurin yksittäinen työ oli itse ommeltu paita, johon helmikirjonnalla yhdistettiin upeasti LED-valoja. Yksi kurssilainen valmisti koiralleen kaulapannan, jossa loistavat valot lisäävät lemmikin näkyvyyttä myös pimeillä lenkkipoluilla. Toinen kurssilainen valmisti heijastinkankaan, heijastavan langan ja LED-valojen yhdistelmänä hihaan kiinnitettävän heijastimen.

Ledejä yhdistettiin hienosti myös muun muassa kirjontatöihin ja erilaisiin huopakoristeisiin. Kurssin aikana pohdimme erilaisia jatkosovelluksia ja kurssin päätteeksi sunnuntaina suunniteltiin jo tulevia uusia e-tekstiiliprojekteja.

Teksti ja kuvat: Janita Perttula