”Ei oppi ojaan kaada”-kansallispukuopet opissa

Helsingin työväenopiston kansallispukuopettajat ovat täydentäneet ja oppineet uutta osallistuessaan  Suomen kansallispukukeskuksen järjestämään kansallispukujen valmistuksen koulutuskokonaisuuteen.

Hihansuu länsisuomalaisesta paidasta

Koulutuksen jaksot ja sisällöt

Koulutus käynnistyi viime syksynä 2019 sisältäen kaksi jaksoa. Näissä jaksoissa syvennyttiin aina yhteen asiakokonaisuuteen ja vaatekappaleen valmistukseen kerralla. Syksyn jaksot jakautuivat länsisuomalaisten ja karjalaisten paitojen tarkasteluun.

Hihansuuharjoitus nirkkojen ja ronkkauksen ompelusta.

Luennoilla perehdyttiin kansan- ja kansallispukujen ominaispiirteisiin, alueellisiin eroihin ja käyttöön sekä tutustuttiin puvuissa käytettäviin materiaaleihin, ompelurakenteisiin ja kaavoitukseen. Käytännön ompeluharjoituksien kautta syvennettiin tietoa valmistuksen yksityiskohdista.

Rekko

Koulutus kestää aina vuoden 2021 kevääseen asti sisältäen mm. hameet, esiliinat, naisen liivit, röijyt, kostullit, sarkaviitat, tykkimyssyt ja hunnut sekä miesten pukeutumista. Opetus perustuu kansallispukujen perinteiseen valmistukseen ohjeisiin.

Esiliinan helmoja

Kansallispukuopetusta työväenopistossa

Helsingin työväenopistossa järjestetään keväällä 2020 kolme iltakurssia ja yksi iltapäiväkurssi sekä yksi lyhyt viikonloppukurssi kansallispukujen valmistuksesta. Näissä kursseissa voit valmistaa puvun naiselle, miehelle tai lapselle.  Mahdollisuus valmistaa myös yksittäisiä kansallispuvun osia (paita, hame, liivi, housut, röijy, sarkaviitta, kostulli, päähine, käsineet, sukat, esiliina, pirtanauhat) tai korjata niitä. Kurssilla tutustutaan erilaisiin suomalaisiin kansallispukuihin ja niiden perinteisiin valmistustapoihin (noudatetaan Suomen kansallispukuneuvoston antamia yleisohjeita sekä pukukohtaisia ohjeita, jotka opiskelija hankkii pukuunsa). Tutustutaan myös lähialueiden kansallispukuihin. Opitaan kansallispukujen pukeutumista, hoitamista ja vanhojen pukujen uudistamista.

Tämän kevään kansallispukukurssit ovat täysiä. Olet kuitenkin aina tervetullut tutustumaan opetukseen ja katsomaan työskentelyä. Muutamia kurssipaikkoja vapautuu aina syksyisin ja keväisin. Linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin kevään 2020 kurssien ajankohtiin ja sisältöihin.

Kansallispuvun päivitys H201682 Itäkeskus, Stoa
Kansallispukujen valmistaminen H200720 Ruoholahti, Itämerentalo
Kansallispukujen valmistaminen H200943 Kannelmäki, Kanneltalo
Kansallispukujen valmistaminen H200390 Itäkeskus, Stoa
Kansallispukujen valmistaminen H201715 Oulunkylä, Oulunkylätalo

Myös opiston muilla kursseilla voi valmista kansallispuvun osia esim. nauhoja, nyplätä pitsejä ja/tai nyytinkejä. Näitä kursseja järjestetään aina tarpeen mukaan.

Supikkaat ja kurpposet H200466 Ruoholahti, Itämerentalo (kurssilla on yksi paikka vapaana)
Nyytinkien perusteet H202671 Ruoholahti, Itämerentalo (kurssilla on tilaa)
Kudo nauhoja! H201433 Kannelmäki, Kanneltalo (kurssilla on tilaa)

Kuvissa yksityiskohtia Suomen Kansallispukukseskusen mallipuvuista.
Kuvat Outi Honkimaa.