H-hetki lähenee…. Kansallispukujen lumoa – minun kultani kaunis on…

Kansallispukuopiskelijoiden keskusteluhetki.
Kansallispukukurssilaiset testaavat pukuja ja miettivät vielä pukuun pukeutumista.

Tervetuloa 22.5.2022 klo 13.00-15.00 Seurasaareen. Koe kansallispukujen väriloisto, nauti pelimannimusiikista ja tanhuesityksistä.

Karunan museokirkko, Seurasaari

Karunan puinen museokirkko Seurasaaresta kuvattuna toukokuussa. Koivut eivät vielä olleet hiirenkorvalla..

Ohjelma alkaa klo 13 Karunan museokirkosta. Pakilan musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan oppilaista koostuva Marin skraidu smuidut -yhtye esittää kansanmusiikkia. Esityksessä kuullaan musiikkia niin sooloina kuin yhtyesovituksina.

Antin lava, Seurasaari

Antin talon lava Seurasaaressa

Ohjelma jatkuu Antin lavalla, jossa Karjalan nuorten ryhmät Kärri ja Tärsky esittävät kansantansseja.

Esiintyjät harjoituksissa

Tämän jälkeen Helsingin työväenopiston opiskelijat astuvat rohkeasti lavalle esitellen kansallispukukursseilla valmistamiaan ja korjaamiaan pukuja tai puvun osia. Tiistaina (10.5.) käytiin esitystä harjoittelemassa. Harjoituksissa voi aistia tunnelmaa, että värikästä ja komeaa tulee olemaan.

Kansallispukukurssilta

Tässä kuvatunnelmia viimeiseltä kansallispukukurssin kurssikerralta, kun soviteltiin pukuja ja testattiin niihin pukemista. Myös vielä viimeisiä pistoja ommeltiin. Alla kuvassa Kurkijoen puku, Helsingin pitäjän puku, Koiviston puku ja Suur-Iin puku. Oikealla opiskelijalla päällä Helsingin pitäjän hame.

Hetki kansallispukukurssilta kurssilaiset pukuihin pukeutuneena.

Pyhäjärven esiliinan pirtanauha valmistumassa. Tämä komeus saadaan esitykseen nähtäville.

Pyhäjärven pirtanauha pirrassa.

Kuvassa on valmistumassa Iniön puvun rannekkeet. Tähän esitykseen puku ei valmistu, mutta sitten seuraavaan kertaan.

Iniön kansallispuvun paidan hihansuun ompelua.

Ehtii, ehtii….Vanhan Karjalan paita sovituksessa. Katsotaan missä vaiheessa puku on esityksessä. Puvussa on historiaa, kun opiskelijan mummi on kutonut kankaan. Kangas on odottanut tekijää.

Vanhan Karjala paita sovituksessa

Suur-Iin pukuun juuri valmistui liivin nyörit. Vielä nyörin päät ja liivi on valmis.

Suur-Iin nyörit valmistumassa. Vielä nyörin päät.

Kymin liivin sovitus. Ehtii, ehtii…jänskää. Tullaan lavalle, vaikka kaikki ei ole ihan valmista. Kymin pukua tullaan näkemään lavalla myös valmiin.

Kymin liivin sovitus

Kurssityönä on tehty myös korjauksia tai pukuun kuuluvien osien täydennyksiä. Kuvassa Suur-Savon puku on saanut hameeseen lisää leveyttä jatkopalalla. Pukuun kuuluva tykkimyssy on myös valmistumassa. Taustalla Suur-Iin puku sovituksessa.

Suur-Savon puku ja Suur-Ii sovituksessa

Apu joskus helpottaa pukuun pukeuduttaessa. Sääksämäen pukukokonaisuus, jossa osa on  ihan uutta ja osa on vanhasta uudelleen koottu.

Sääksmäen pukuun pukeudutaan.

Koiviston pukukokonaisuus juuri valmistumassa. Päähine ensimäistä kertaa sovituksessa.

Koiviston pukukokonaisuus

Tämä Lavansaaren pukukokonaisuus tullaan näkemään esityksessä.

Lavansaaren pukukokonaisuus.

Tämä komea Helsingin pitäjän tykkimyssy on valmistunut tykkimyssykurssilla. Myös kansallispukukurssilla on joitakin myssyjä valmistettu. Tykkimyssyyn pukemisessa on oma haasteensa. Helsingin pitäjän pukuja on nähtävillä esityksessä.

Helsingin pitäjän tykkimyssy

Tervetuloa Kansallispukujen lumoa – minun kultani kaunis on…-tapahtumaan!

Koe ja näe kansallispukujen lumoa Seurasaaren perinnemaisemassa. Myös yleisö voi olla kansallispukuun tai fereesiin pukeutuneena. Vapaa pääsy. Tapahtumassa Walter Aspö pitää työnäytöstä muinaispukujen korujen valmistuksesta. Kahvila Antin Kaffeliiteri on avoinna klo 11–17.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin työväenopiston ja Seurasaarisäätiön kanssa.

Haluatko tehdä itsellesi kansallispuvun tai kansanpuvun fereesin?

Helsingin työväenopiston kansallispukukurssien kurssitarjonnan voit tutustua www.ilmonet.fi -sivuilta. Syksyn kurssitarjonta julkaistaan 13.6.2022. Pitsinnypläyksen kursseilla voit valmistaa pukuun kuuluvia pitsejä. Opistossa on kurssitarjontaa myös tykkimyssyn, nauhojen ja jalkineiden valmistuksesta. Fereesin ja sen osia voit valmistaa Kanneltalon tiistai päivän kansallispukukurssilla ( H224942 Kansallispukuja, feresejä, sarafaaneja ja niiden osia).