Helppoa kirjontaa kesään

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käsinkirjonta on tekniikka, joka tuskin koskaan menee pois muodista. Sen aloittaminen on helppoa, eikä se vaadi paljon materiaaleja – kirjontakehys, lanka ja neula riittävät monissa tapauksissa varsin hyvin!

Kirjonta sopii mielestäni erityisen hyvin kesän tekniikaksi, sillä pienempiä töitä on helppo kuljettaa mukanaan vaikka kesäpiknikille, jos niin haluaa. Esittelen tässä artikkelissa muutamia hauskoja ideoita, joita on kiva toteuttaa itselle tai lahjaksi.

Kesäkassi

Ostokset tai rantakamat mukaan tyylillä! Helppoja kasseja on kiva antaa vaikka lahjaksi. Pohjana voi käyttää vaikka vanhoja kasseja, jotka voi kustomoida. Kukkakuviot ovat aina suosiossa kesäksi, mutta netistä löytää paljon myös viivapiirroksia, jotka ovat hyviä lähtökohtia kirjontaan. Suosittelen kuitenkin, että kuviot tekee melko keskelle kassia, sillä kirjontakehystä voi olla vaikea liikuttaa aivan kulmiin asti. Lisäksi käyttöesineessä on hyvä miettiä, että langanjuoksut eivät olisi kovin pitkiä. Muuten mitkä tahansa pistot tai kuviot käyvät!

Aurinkohatut

Lippikset, lierihatut ja kalastajanhatut suojaavat sopivasti auringolta – kannattaa siis tehdä ne jo ajoissa odottamaan lämpimiä säitä. Myös näissä kukat ovat hyvä idea, mutta myös helpot kuviot ja tekstit onnistuvat. Lippikseen ei tarvita kaikissa tapauksissa edes kirjontakehystä, sillä kangas on niin tukevaa – pidä vain huolta, ettet kiristä lankaa liikaa. Käy kurkkaamassa kuvagalleriasta hattuideoita!

T-paidat

Kirjo kesäbiisin sanat paitaan – tai mikä tahansa muu lyhyt lausahdus. Joustaville materiaaleille suosittelen aina pyöreäkärkistä neulaa ja vain kahta säiettä lankaa, jottei vahingossa riko kangasta. Varo venyttämästä kangasta liikaa. Lisäksi työtä helpottaa, jos toiselle puolelle silittää joustokankaalle soveltuvan ohuen tukikankaan. Tukikankaan voi silittää melko pienelle alueelle jottei se kuulla läpi vaaleista kankaista.

Bonuksena pdf-tiedosto, josta voit kopioida kuvassa näkyviä lauseita helppoon kirjontaan. Lauseet ovat kursiivia, jotta kirjonta on helpompaa, mutta voit tietenkin kopioida ne myös omalla käsialallasi. Tulosta A5-kokoisena tai skaalaa tarvittavaan kokoon!

Jos tekniikka kiinnostaa tarkemmin, tervetuloa opiston kursseille oppimaan lisää. Voit myös kommentoida mikä näistä ideoista sinua inspiroi eniten tai mitä käsitöitä olet itse suunnitellut kesäksi!

Teksti ja kuvat: Virve Boesch