Hyväksi kotiompelijaksi – Paljon opittu – jäljellä viimeiset askeleet

Puseron ideakuvia

Hyväksi kotiompelijaksi ryhmien HKo 11- ja 12 opinnot lähenevät loppuaan. Koulutuksen aikana on ommeltu kaavasta vaate, uniikki t-paita, hame, pusero ja housut. Enää on jäljellä opinnäytetyö, joka tehdään kevätlukukauden aikana 2022.

Hyväksi kotiompelijaksi koulutuksen sisällöstä

Lukukaudet ovat jakautuneet kuuteen eri jaksoon, jossa vaatteen valmistuksen lisäksi opitaan tuotesuunnittelua, materiaalintuntemusta ja kaavoitusta.

Vaatteiden valmistus käynnistyy tuotesuunnittelulla, joissa tehtävänannon avulla lähestytään aihetta esim. kerätään kiinnostavia ideakuvia valmistettavasta tuotteesta ja sen yksityiskohdista. Näin saadaan kerättyä elementtejä omaan työhön ja näitä yhdistämällä saadaan synnytettyä oma malli.

Puseron malli edestä ja takaa kuvattuna.
Puseron malli edestä ja takaa kuvattuna.

Vaatteen kaavalähtökohta on vaihdellut eri töissä. Opiskelija on voinut käyttää valmista kaavaa, jonka hän on muuttanut omille mitoille ja lisäksi sen yksityiskohtia muuttanut omaan malliin. Tai lähtenyt varastosuuruuskaavasta, jonka on muuttanut omille mitoille ja kuositellut omaan malliin. Vaihtoehtona on myös ollut, että hän on piirtänyt omilla mitoilla peruskaavan ja kuositellut sen omaan malliin. Kaavatyöskentelyssä opiskelija on voinut valita vaihtoehdon omista tavoitteista, miten hän haluaa lähestyy kaavaa.

Harjoitus puseron etu- ja takakappaleen kuosittelusta.
Harjoitus puseron etu- ja takakappaleen kuosittelusta.

Usein peruskaavasta ja kuosittelusta kaavasta on tehty protokappaleet ennen kuin vaate on leikattu lopullisesta kankaasta. Vaatteen sovittaminen on ollut yksi tavoite koulutuksessa, mutta nyt korona-aika on sotkenut tämän tavoitteen saavuttamista. Sovitusta on kuitenkin opetettu koulutuksen aikana.

Peruskaavan etu- ja takakappaleen sovitus.
Peruskaavan etu- ja takakappaleen sovitus.

Hameen, puseron ja housujen tavallisempia yksityiskohtia on harjoiteltu ennen niiden ompelua omiin töihin. Välttämättä kaikki yksityiskohdat eivät sisälly omaan suunnitelmaan. Myös useat ovat harjoitelleet oman mallin yksityiskohtia ennen niiden ompelua protomalliin varmistaen näin niiden ompelua ja mitoitusta. Työjärjestyksellä on merkitystä vaatteen ompelussa. Tätä myös on harjoiteltu kirjoittamalla omaan malliin työjärjestys. Rakennekuvia on piirretty ompelun yksityiskohdista.

Kaulusharjoitus
Kaulusharjoitus
Testausta napeista
Napit

Materiaalintuntemuksessa on käsitelty tutustuen erilaisiin tekstiilikuituihin, kankaisiin, niiden hoito-ohjeisiin ja viimeistelyhin. Myös jokaiselle työlle on laskettu hinta, jossa on otettu huomioon käytetyt materiaalit ja lisätarvikkeet. Ajankäyttöä myös yritetään seurata. Materiaalien kierrätykseen kannustetaan. Useat ovat käyttäneet hyvistä vanhoista vaatteista materiaalia esim. farkkua tai löytäneet aiemmin hankkimistaan kankaista sopivat materiaalit työhönsä.

Materiaalien testausta
Materiaalitestejä

Nyt pusero on valmis!

Valmis pusero edestä kuvattuna.

Pusero takaa

Pusero sivusta kuvattuna. myös tehnyt kustakin työstä esityskansion, jossa hän on tuonut esiin suunnittelun- ja vaatteen valmistuksen prosessia sekä arvioinut omaa työskentelyä.

Opintoihin pakollisten kurssien on kuulunut myös valinnaisia kursseja, joita kukin opiskelija on voinut valita oman kiinnostuksen ja omista oppimistavoitteista lähtien. Valinnaiskurssitarjonnassa on huomioitu opiskelijoiden toiveet.

Opinnäytetyö

Enää on jäljellä opinnäytetyö, joka toteutetaan tulevan kevään aikana. Tämän jokainen suunnittelee itsenäisesti yhteisesti sovitun teeman pohjalta. Teeman-lähtökohdaksi sovittiin Edith Södergranin runo ”Jalkaisin sain kulkea”. Joululoman ajaksi opiskelijat ovat tästä saaneet ennakkotehtävät, jota lähdetään työstämään heti tammikuussa. Opinnäytetyöt tulevat esille näyttelyssä syyslukukauden aikana syksyllä 2022  Opistotalolla, Helsinginkatu 26. Jännittyneenä jäädään odottamaan tuloksia. Tervetuloa katsomaan!

Uudet Hyväksi kotiompelijaksi ryhmät

Kiinnostuitko koulutuksesta? Seuraa tiedotusta syksyn opinto-ohjelmasta tai opistostakasin-blogista. Lisätietoja koulutuksista antavat Leena Karhu ja Outi Honkimaa etunimi.sukunimi@hel.fi  

Alustavasti uusien ryhmien aloitus on suunniteltu alkamaan keväällä 2023. Hakeutuminen koulutukseen tapahtuisi syksyllä 2022.

Työ ja kuvat HKo 12 -ryhmän opiskelijan Mirja Ainalin.