Ihana saumuri

Saumuri on kone, joka ompelee sauman ja leikkaa samalla kankaiden reunat siistiksi. Saumuria voidaan käyttää myös kankaan reunan siistiin yliluotteluun.

Mikä saumuri on ja mistä se on tullut?

Saumureista meidän on kiittäminen Merrow Machine Companya, joka keksi saumauksen tekniikan jo vuonna 1881 Connecticutissa Yhdysvalloissa. Saumurin kehittäjät, isä J. Makens Merrow ja poikansa Joseph Merrowin, patentoivat saumurin vuonna 1889. Noista ajoista oli vielä pitkä matka saumurin kotikäyttöön. Kotitalouksille saumureita alettiin valmistaa vasta 1960-luvulla. Oman arvioni mukaan saumurit olivat Suomen kotioloissa melko harvinaisia kapistuksia vielä 70-luvullakin. Vähitellen saumurit alkoivat yleistyä myös meillä ja uudelle vuosituhannelle päästyämme Suomessa myytävien saumureiden merkkien ja mallien valikoima on ollut runsas.

Nyt jos koskaan on kotisaumureiden aika!

Erilaiset neulokset ovat yleistyneet pukeutumisessa niin arki- kuin juhlakäytössäkin. Upeita neuloskankaita löytyy erilaisista materiaaleista neulottuna yksivärisinä, kuviollisina, digiprintteinä jne. moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Siistit ja kestävät saumat erilaisiin neuloksiin ompelee sukkelasti saumurilla. Parhaimmillaan saumurin käyttö onkin juuri joustavia kankaita ommellessa.

Verrattaessa saumuria ompelukoneeseen, on saumurilla yksi ominaisuus ylitse muiden. Tämä ompelukoneilta puuttuva ominaisuus on saumurin ns. differentiaalisyöttö, joka löytyi jo useammista 80-luvun saumureistakin. Differentiaalisyöttö on toiminto, jolla syöttäjän liikettä voidaan säätää erilaisille materiaaleille sopivaksi. Oikein säädettynä saumuriommel joustaa tarpeen mukaan mutta sauma ei kuitenkaan pääse venymään aaltoilevaksi kuten käy usein ompelukoneella ommellessa.

Saumurin differentiaalisyöttö ja pistonpituus.
Saumurin säätimet

Saumurin säädöt

Saumurin ommelta voi säätää myös leveyden, piston pituuden ja paininjalan puristuksen osalta. Saumurin perussaumassa on yleisimmin neljä lankaa, kaksi langoista kulkee neuloihin ja kaksi alapuolelle ns. sieppareihin. Jokaisen langan kireyttä voidaan säätää erikseen. Saumurilla saadaan ommeltua normaalin saumauksen ja yliluottelun lisäksi säätöjä muuttamalla myös mm. rullapäärmeitä ja laakasaumoja. Lisävarusteiden kanssa onnistuvat myös mm. tereen, kuminauhan ja piilo-ompeleen ompelu.

Saumurin neulat.
Saumurin neulan vaihto

Mistä lisätietoa saumureista?

Saumurin englanninkieliset nimitykset vaihtelevat eri maissa. Yhdysvalloissa yleistynyt saumurin nimitys on serger, muissa englanninkielisissä maissa käytetään nimeä overlocker tai overlocking sewing machine. Näillä termeillä löytyy paljon lisätietoa ja monenlaisia saumurin käytön vinkkejä erilaisista lähteistä. Saumurin omistajan on kuitenkin hyvä lukea myös oman saumurin ohjekirja kannesta kanteen heti saumurin hankkimisen jälkeen. Saumureita myyvät liikkeet tarjoavat myös käytön opastusta uuden saumurin ostajalle. Ohjekirjan ja erilaisten kurssien avulla saumurista saa paljon iloa ompeluelämään. Työväenopisto järjestää mm. Saumuri tutuksi -kursseja, joissa perehdytään saumurin peruskäyttöön.

Teksti ja kuvat: Pirjo Pyymäki

Lähteet: Wikipedia.org/wiki/Overlock ja Kysy.fi – Helsingin kaupunginkirjasto