Ihanat tuohityöt

Ihanat tuohityöt kurssi Kuva: Jaana Öljymäki

Ihanat tuohityöt -kurssille osallistui viikonloppuna 27.-29.10.2023 ryhmä täynnä intoa ja kiinnostusta perinteiseen käsityötekniikkaan.

Ella Ja Piia työstävät tuohta.
Kuva: Jaana Öljymäki. Ella Ja Tiia työstävät tuohta.

Kurssin alussa tutustuttiin teoriassa tuohen keruuseen ja säilytykseen. Sitten aloitettiin tuohien puhdistaminen ja ohennus. Sen jälkeen oli vuorossa nauhojen leikkaaminen. Jokainen leikkasi omaan työhön tuohilevyistä sopivan levyiset nauhat.

Tuohesta leikattuja nauhoja.
Kuva: Jaana Öljymäki. Tuohesta leikattuja nauhoja.

Kurssilla punottiin suora- ja vinopunontatekniikalla erilaisia pieniä koppia ja koreja.

Tuohikorin punominen.
Kuva: Jaana Öljymäki. Tuohikopan valmistusta.

Kurssilla valmistui upeita erilaisia punottuja koreja ja koppia sekä kauniita pientuotteita ja koristeita.

Kurssilla valmistuneita tuohitöitä.
Kuva: Jaana Öljymäki. Valmiita tuohitöitä.

Kurssin opettaja Jaana Öljymäki saapui Pohjois-Pohjanmaalta Haapajärveltä. Tuohitöiden saloihin Jaanan on opettanut hänen äitinsä Eeva Rutanen. Ensimmäisen tuohityön Jaana teki vuonna 1996, kun osallistui tuohiasulla kansainväliseen fantasiavaatekilpailuun, sijoittuen Suomen finaalissa kolmanneksi. Sen jälkeen hän on opetellut punontataitoa vuosien saatossa lisää ja on kirjoittanut äitinsä kanssa kolme tuohitöiden ohjekirjaa. Jaana pitää erittäin tärkeänä tuohityön kulttuurin ja perinteen säilymistä ja haluaa opettaa tätä hienoa perinnetaitoa ja -tekniikkaa eteenpäin.

Kurssi täyttyi hetkessä ja pitkään jonoon moni jäi harmittelemaan, kun eivät onnistuneet saamaan paikkaa. Onneksi tähän on luvassa apua, sillä kevätkaudella maaliskuun alussa järjestetään uusi tuohityökurssi, Ihanat tuohityöt B, H240800. Jos mielit mukaan, kannattaa ilmoittautua heti kun ilmoittautuminen avautuu 28.11. klo 10. Kaikki kevään kurssit julkaistaan 13.11. klo 10, joten voit etsiä sieltä myös muita mielenkiintoisia kursseja.

Teksti ja kuvat Jaana Öljymäki