Inspiroivaa käsityölukemista kesäksi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pidän kaikenlaisista käsityökirjoista: perusteellisista tekniikkakirjoista, kirpputorilta löytyvistä, vuosikymmeniä vanhoista nostalgisista vihkosista, moderneista inspiraatiokirjoista ja kaikesta siltä välillä. Esittelen muutaman suosikkini.  

Näistä kirjoista monet ovat mielestäni ihania siksi, että ne toimittavat kahta funktiota: Voin joko katsella niiden kauniita kuvia päästäkseni tunnelmaan tai, jos haluan, voin tarkistaa niistä tarkat ohjeet tietyn jutun tekemiseen. Useimpia näistä on saatavilla hyvin kirjastostakin, joten niitä pääsee helposti selailemaan.

Kaikenlaisia ideoita arkeen ja juhlaan

Festive / Marja Wickmann & Elina Cerell
Ihastuttava kirja täynnä helppoja vinkkejä kotijuhliin. Sisältää askarteluvinkkien lisäksi reseptejä ja paljon muutakin. Kauniit kuvat takaavat sen, että kirjan pariin palaa aina uudelleen. Samalta suomalaiselta kustantajalta löytyy muitakin mielenkiintoisia teoksia, suosittelen tutustumaan!

Sormustin ja sorkkarauta / Katja Rinkinen
Suositun suomalaisbloggaajan ensimmäinen kirja tarjoaa kierrätyshenkisiä ohjeita kodin tavaroiden tuunaukseen. Selkeät ohjeet ja hyvin valitut materiaalit tekevät kirjasta tutustumisen arvoisen. Myös seuraava kirja, Vintagen viemää, sisältää iki-ihania ohjeita. 

Do It Yourself: 50 Projects by Designers and Artists / Thomas Bärnthaler
Vaikka kirja on toistaiseksi ilmestynyt vain englanniksi, jo kuvista saa kieltä osaamatonkin paljon irti. Nimensä mukaisesti 50 muotoilijaa ja taiteilijaa antavat ohjeet yhteen kiinnostavaan esineeseen. Lukijana on ilo nähdä, miten erilaisia kaikki ideat ovatkaan! 

The Craft Companion / Ramona Barry & Rebecca Jobson
Massiivinen, kattava teos monenlaisista käsityötekniikoista. Tekniikoiden ja materiaalien mukaan jaettu teos kattaa niin puutyöt kuin huovutuksenkin. Jokaisesta tekniikasta esitellään perusohjeet, yhden tuotteen valmistus vaihe vaiheelta, vinkkejä sekä mielenkiintoisia muotoilijoita tai taiteilijoita jotka käytttävät kyseistä tekniikkaa luovasti omassa työssään. Yli 400 sivua inspiraatiota! Myös tämä teos on tosin saatavilla vain englanniksi.

Pehmeitä materiaaleja

Virkkuri / Molla Mills
Maailmaa valloittaneen kirjasarjan ensimmäinen teos, joka keskittyy moderneihin virkkuuohjeisiin. Usein melko paksulla langalla tehdyt käyttötuotteet valmistuvat kohtuullisen nopeasti ja ovat näyttäviä. Kannattaa katsoa myös muut kirjailijan tuotokset!

Uuden kaavan mukaan / Saara & Laura Huhta
Named-ompelukaavojen takana olevien siskosten tuotoksesta löytyy ohjeet 20 vaatteen mallistoon. Selkeät piirroskuvat auttavat kotiompelijaa. Mallit ovat simppeleitä, mutta aina pienellä twistillä.

Kirjonta nyt: 30 käsityöprojektia moderniin makuun / Jennifer Gardenas Riggs
Käsinkirjonnan ystävälle kelpo teos. Esittelee aluksi hyvin perustekniikan, välineet ja vinkkejä, siirtyen sen jälkeen malliesimerkkeihin. Lopussa selkeät viivapiirrokset useisiin malleihin.

Makrameen uusi maailma / Fanny Zedenius
Viime vuosian on ilmestynyt usea hyvä teos makrameesta, ja tässä on niistä yksi. Selkeät viivapiirrokset, monen tasoiset mallit ja originaalit ideat kannustavat oppimaan tekniikan. 

Moni mahtava teos toki jäi tästä listauksesta pois, ja olisi kiva kuulla myös sinun lempikirjoista. Voit jakaa kommenteissa, mitkä ovat sinun viimeaikaisia suosikkejasi tai minkälaisista käsityökirjoista itse pidät!

Teksti ja kuvat: Virve Boesch