Itse tehdyt hehkuvat ja hillityt kynttilät

Kynttilä on ollut antiikin ajoista lähtien valon lähteemme. Nykyään kynttilät toimivat lähinnä tunnelman luojina ja sähkökatkon aikana valaistuksen pelastajana. Suomessa kynttilöitä oli tapana tehdä maaseudulla teurastuksen jälkeen, kun naudan- ja lampaantalia oli saatavilla. Talikynttilä yleensä savutti, valui ja sitä oli aika ajoin niistettävä huonon sydänlangan takia.

Kynttilän materiaalit

Nykyään materiaalit ovat korkealaatuisia. Omatekoisessa kynttilässä käytetään joko läpikuultavaa parafiinia tai valkoista parafiini- steariinisekoitusta sekä tuoksuvaa mehiläisvahaa tai luonnonmukaista soijaa. Sydänlankana ja väreinä käytetään vain kynttilään tarkoitettuja tuotteita.
Kynttilöiden valaminen on nopeahkoa ja helppoa. Muottien valmistamisessa menee jonkin verran aikaa, mutta samalla voi sulattaa vahaa tarpeeksi isommallekin määrälle, siitä riittää itselle ja lahjaksi. Kynttilöiden kastaminen vie monta tuntia ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta lopputuloksena saa monta herkkää kruunukynttilää.

Kynttilämuotit

Kynttiläkurssien suosituimmat pöytäkynttilät on valettu Pringlespurkkiin ja maitotölkkiin. Muottiin laitetaan värikkäitä kynttilä- tai vahapaloja ja kaadetaan parafiini päälle. Kuuma vaha sulattaa paloja ja parafiinikynttilän palaessa väripalat kuultavat kauniisti läpi. Kelluvat ja tuikkukynttilät ovat hauskoja ja nopeita tehdä.
Muotin materiaali voi olla mm. pahvi, muoviset rasiat ja kertakäyttöiset shampanjalasit, joista kynttilän saa pois rikkomattakin. Kynttilän voi myös jättää ja polttaa lasi-, keramiikka tai metalliesineessä. Hyviä erimallisia muotteja löytyy elintarvikepakkauksista, joskus on pakko ostaa tuote ihan vain pakkauksen takia ja Pringlesejä on ostettu kurssille paljon ja lastuja syöty myöhemmin muovipussista.

Kaupan pelkistetyt kynttiläpakkaukset voivat tulla edullisemmaksi kuin omatekoinen, mutta itse tehty kynttilä on tekijänsä näköinen ja persoonallinen. Kannattaa säästää vanhat kynttilänjämät ja rikkoontuneet kynttilät sekä metsästää kilokynttilöitä kaupasta ja käyttää ne uusiin tuotteisiin.