Jouni Lassila eläkkeelle

Jouni käsityötiimin kanssa illallisella. Kuva: Tupu Mentu

Teknisen työn opettaja Jouni Lassila siirtyy vapaalle lähes neljänkymmenen työvuoden jälkeen. Jouni on tullut työuransa aikana tutuksi sadoille opiskelijoille. Hän on toiminut myös luottamusmiehenä, joten Jounin  tuntevat myös kaikki opiston opettajat.

Jouni on opiskellut Kuopion Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja työuran alkuvaiheissa hän on työskennellyt mm. Eirikuvassa ja metallityön opettajana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Opistossamme Jouni on opettanut puutöiden lisäksi korutöitä ja hän on myös lavastanut opiston musikaaliesityksiä. Työvuosien aikana Jounille on tullut tutuksi Opistotalon kehittämisyksikkö, koillisen alueen toimipisteet Tapulikaupungissa, vanhassa Poliisilaitoksessa ja vuonna 1993 valmistuneessa Malmitalossa sekä itäisen alueen toimipisteet. Useat opistossa työskennelleet rehtorit ja aluerehtorit ovat tulleet hänelle tutuiksi.

Jouni aloitti vakituisena teknisen työn opettajana Helsingin työväenopistossa 17.11.1986. Vahtimestari Veikko Pasanen johdatteli Jounin Opistotalon 4 krs. sijaitsevaan työhuoneeseen ja esitteli taloa. Päivä on Jounilla edelleenkin kirkkaana mielessä, koska pakkaslukema, – 20 astetta on myös muistissa.

Jounin työvuosien alussa kaikki teknisen työn opetus tapahtui kouluilla. Vasta 15 työvuoden jälkeen opisto sai omat teknisen työn tilat vuonna 2001 valmistuneeseen Vuotaloon, jossa oli yksi puutyöluokka. Viimeisinä työtehtävinä Jouni pääsi suunnittelemaan Vuotalon viereisen Tehtaanpuiston koululta vapautuneisiin tiloihin uudet teknisen työn tilat.  Siellä on puutyöluokan lisäksi monitoimiverstas, jossa voidaan järjestää mm. verhoilukursseja. Malmilla aiemmin ollut korutyöluokka siirtyi myös Vuotaloon ja uutuutena tiloissa on myös kuumakäsittelyhuone.  

Vuosien varrella Jounin kursseilla on valmistettu mitä erilaisempi töitä voiveitsestä parvisänkyyn. Yksi erikoisimpia töitä Jounin mieleen oli jäänyt; isovanhempi valmisti lapsenlapselleen ”autosängyn”, jossa oli myös toimivat valot. Jouni on harrastanut töitä vapaa-ajallaan ja hän on tehnyt monipuolisesti remontteja kodeissaan. Eikä Jounin taidot pääse ruostumaan eläkepäivilläkään, koska aina joku perheenjäsen tarvitsee remonttiapua.

Mutta ei eläkepäivät pelkkää remonttia ole. Ensin hän suuntaa matka-autolla keski-Euroopan kautta Espanjaan ja sieltä Aasiaan. Seuraava etappi on vielä suunnitteluasteella.

Jatkossa voimme törmätä Jouniin Opistotalon Ainossa diakuvia ja VHS-kasetteja digitoimassa tai luovan kirjoittamisen kurssilla suvun muistoja kokoamassa.

Kiitokset Jounille koko käsityötiimin puolesta yhteisistä työvuosista. Rentoja eläkepäiviä!