Kangaspuista catwalkille, osa 2

Ryhmä iloisia malleja rivissä.
Kuva: Tiina Mikkelä

Tässä lisää Sidoksia-opintokokonaisuuden opiskelijoiden valmistamia vaatteita heidän itse kutomistaan kankaista. Katso myös osa 1.

Voit klikata kuvat suuremmiksi; sulje kuva oikeassa yläkulmassa olevasta ruksista.

Tuijan lyhyt takki on kevyt ja moneen tilanteeseen sopiva. Idea villatakkimaiseen malliin tuli kansallispukujen kanssa käytettävistä villaröijyistä. Kankaan loimi on ohutta puuvillaa ja kangas on kudottu erilaisilla villa- ja villasekoitelangoilla. Sidoksia, toimikasta ja valepomsia, on käytetty monipuolisesti ja takissa on nähtävissä runsaasti erilaisia pintoja, jotka on taidokkaasti yhdistetty upeaksi kokonaisuudeksi. Takin kaulus on pohjaväriltään harmaa, mutta yhdistyy hienosti jakkuun, koska se on kirjottu samoilla langoilla, joilla takkikangas on kudottu.

Jaanalla on värikäs, rento ja mukava takki kevät- ja kesäkäyttöön. Vuoritettu takki korvaa tilanteesta riippuen villatakin tai tuulitakin, ja sopii edellistä tyylikkäämpänä monenlaiseen käyttöön työstä vapaa-aikaan. Eläväpintainen kangas on taidokkaasti kudottu eri materiaaleja hyödyntäen, sidos on valepomsi. Loimi on puuvillaa, kuteet pääosin puuvillaa, silkkiä, viskoosia ja pellavaa. Kangas on varsin ekologinen, sillä suurin osa langoista on omista varastoista tai kierrätettyä, joukossa on myös kankaasta leikattua räsykudetta. Epäsäännöllinen raidoitus ja erilaiset materiaalit tekevät kankaasta eläväpintaisen ja kiinnostavan. Hallitun väriskaalan – sininen, turkoosi ja vihreä – takia kangas on raikas, mutta rauhallinen. Osa langoista on värjätty tätä kangasta varten. Myös reunat huolitteleva nauha on värjätty, kuten myös topin yksivärinen kangas.

Toppi jatkaa ekologista linjaa: se syntyi takin ja jo aiemmin valmistuneen hameen ylijäämäpaloista.

Tuijan ja Jaanan kankaat on kudottu samaan puuvillaloimeen.

Ankin ohutta, vuoritonta jakkua voi käyttää kuin villatakkia. Selkeässä mallissa on sopivasti väljyyttä, jotta sen alle mahtuu tarvittaessa paksumpikin pusero. Ruudut on kohdistettu tarkasti saumoissa ja kokonaisuutta elävöittävät vinoon langansuuntaan leikatut yksityiskohdat. Pystykaulus suojaa kaulaa ja jakun saa suljettua neppareilla. Jakku on siisti ja käytännöllinen myös sisäpuolelta, kun saumat on litistetty ja viimeistelty huolellisesti. Kankaan sidos on muunneltu toimikas ja loimi sekä kude ovat villaa, kuteissa on vähän myös pellava-silkkilankaa.

Tiinan duffelitakin kangas on kevyesti vanutettu. Kangas on kudottu kaksisävyiseen siniseen loimeen useilla eri sävyisillä langoilla. Materiaalit ovat pääasiassa villaa, lisänä vähän silkkiä. Takissa on duffelille tyypillinen suora linja, nappikiinnitys, pakkataskut ja huppu. Tikkivuori ryhdistää takkia ja varmistaa, että siihen pukeutuneena tarkenee talvipakkasilla.

Takin alla Tiinalla on liivihame, jonka yksiväriseen yläosaan on lisätty monivärinen alaosa ikään kuin siinä olisi kaksi vaatetta yhdessä. Kaukaa katsoen yksiväriseltä näyttävä yläosa on myös elävä, eri sävyisillä sinisilla langoilla kudottu. Materiaalit ovat pääasiassa villaa, joista osa on itse värjätty, lisänä silkkiä. Kankaassa on useaa eri sidosta: palttinaa, toimikasta ja pomsia. Klassinen, selkeä malli korostaa kaunista kangasta ja ohut vuori lisää käyttömukavuutta.

Pihlan syvänsininen takki, jossa pärjää kovillakin pakkasilla, on kuvattu näytöksen jälkeen. Vanutettu villakangas on tiivis ja lämmin, mutta kuitenkin vielä miellyttävän joustava. Takin kaulus on suunniteltu niin, että ystävältä saatua turkiskaulusta on mahdollista käyttää sen päällä, mutta kaulus toimii ilman sitäkin. Näyttävät kankaalla päällystetyt napit ovat koristeena, alla on nepparikiinnitys.

Pihlan ja Tiinan kankaat on kudottu samaan villaloimeen.

Pian hiusten sävyihin sopiva pitkähihainen ilmastoystävällinen villamekko oli näytöksessä esillä nuken päällä. Pian tavoitteena oli valmistaa arkiaamuja helpottava mekko, jossa on kerrankin riittävän pitkät hihat ja jossa on helppo juosta bussiin. Lopputuloksena on loppuelämän laajahelmainen mekko, jota voidaan kenkiä ja asusteita vaihtamalla käyttää myös juhlavammissa hetkissä. Kangas on kudottu pääosin kotoa jo löytyneistä materiaaleista. Loimi on mielivaltainen kolmivärinen pellavaloimi ja kuteena on käytetty erilaisia jämävillalankoja. Sidos on raesidos, jolla on erityinen nimi: Chanel. Mekossa olevan vuoren materiaali on selluloosamuuntokuituihin kuuluva kupro.