Kansainvälistä tekstiilitaidetta Kouvolassa

Chikako Imaizumi, Simmer of the Moonlight

Asia-Europe 5 -näyttely esittelee Aasian ja Euroopan maista kotoisin olevien 37 taiteilijan teoksia Kouvolan Poikilo-museossa. Näyttelyn teokset on toteutettu erilaisin tekniikoin tekstiili-, paperi-, muovi- ja metallimateriaaleista nykytaiteen otteella. Näyttely on auki 9.1.2022 asti, joten tässäpä mainio kohde vaikka joulun välipäiviksi.

Tässä näyttelyssä tekstiilitaiteen käsitettä on laajennettu eri materiaaleihin. Monet taiteilijat käyttävät teoksissaan kierrätysmateriaalia tai muuten arvottomaksi ajateltua arkista materiaalia, kuten pussinsulkijoita ja nippusiteitä. Näyttelyssä on toki nähtävillä perinteisiä tekstiilitekniikoita kuten kirjontaa, kudontaa, värjäystä ja huovutusta. Suurin osa näyttelyn taiteilijoista saa inspiraationsa luonnosta. Teoksissa on käytetty luonnonmateriaaleja, mutta luonto voi olla teoksessa läsnä myös muistona tai kokemuksena.

Sui Park, Flow
Sui Park, yksityiskohta

Sui Parkin teoksen kalamaiset osat on punottu tuikitavallisista nippusiteistä. Ilmava muoto luo kauniita varjoja näyttelytilaan.

Sandrine Thiebaud-Mathieu, Espace temps
Sandrine Thiebaud-Mathieu, yksityiskohta

Sandrinen hopeisena hehkuvan teoksen materiaali yllätti todella. Teos on muotoiltu kankaista nuppineulojen avulla. Mieleen tulvahti heti kysymyksiä: montako tuhatta neulaa teokseen on käytetty, paljonko se mahtaa painaa…

Dani Tambour, Barbes de poireaux

Vielä yksi yllättävä materiaali, Dani Tambourin käsineisiin oli kirjottujen yksityiskohtien lisäksi ommeltu purjon juuria.

Severija Incirauskaite-Kriauneviciene, Autumn Collection

Ristipistoja voi kirjoa metallillekin. Olen jossain teoksessa nähnyt kuvan Severijan kirjomasta auton konepellistä. Tässä ristipistoruusut maltillisesti vanhan kastelukannun kyljessä.

Chikako Imaizumi, Simmer of the Moonlight

Perinteisempää tekstiilitaidetta edustaa Chikako Imaizumin huopateos. Tosin siinäkin on materiaalina villan lisäksi käytetty mm. japanilaista banaanilankaa. Otsikkokuvassa teos näkyy kokonaisuudessaan.

Raija Jokinen, One and the Same

Ainoana suomalaisena näyttelyssä esiintyi Raija Jokinen. Raija piirtää teoksissaan kuvia pellavakuidulla ja konekirjonnalla.

Tämän näyttelyn myötä ja Opistosta käsin -blogin puolesta haluan toivottaa sinulle Hyvää joulua ja Inspiroivaa uutta vuotta 2022!

Teksti ja kuvat Kirsti Soukka