Käsityön iloa Suomeen muuttaneille!

Työväenopisto tarjoaa satoja erilaisia maahanmuuttajille suunnattuja kursseja. Tänä syksynä käsitöissä on tarjolla kaksi maahanmuuttajille tarkoitettua kurssia: Ihastu ompeluun – Love to Sew  Itämerentalossa ja Ompelua yhdessä opetellen Kanneltalossa. Hakeva-hankeen kautta arabiankielisille on tarjolla käsityöopetusta Stoassa ja somalinkielisille Kanneltalossa.

Miksi maahanmuuttajille on erikseen suunnattuja kursseja?

– Kurssit löytyvät paremmin ja kursseilla on mahdollisuus englannin kielen käyttöön, vastaa Mia Porter, joka on vetänyt jo vuosia maahanmuuttajille suunnattua kurssia Ruoholahdessa. Kurssin opiskelijat vaihtuvat usein koska osa on maassa vain tietyn ajan opiskelun, työn tai puolison opiskelun tai työn vuoksi.

–  Hakeva-hankeen kautta työväenopistossa toimiville arabiankielisille ja somalinkielisille vertaisryhmille on tarjolla käsityöopetusta Stoassa ja Kanneltalossa. Hankeen käsityökursseilla on mukana omakielinen ohjaaja, jonka avulla opiskelijat, jotka eivät osaa suomen kieltä, voivat osallistua kursseille, kertoo Stoan hakeva-hankeen käsityöryhmän opettaja Maria Vuorenjuuri. Opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua ompeluun ja työväenopiston toimintaan matalalla kynnyksellä. Samalla he kuulevat ja oppivat suomen kieltä.

Mikä Hakeva?

Hakeva-hankeen kohderyhmänä ovat henkilöt, joilla on puutteelliset perustaidot. Hanketta rahoittaa Opetushallitus ja yhteistyötä tehdään muun muassa eri maahanmuuttajajärjestöjen kanssa. Tavoitteena on kehittää uusia työtapoja ja tavoittaa uusia kohderyhmiä.

Työväenopiston arabian- ja somalinkieliset vertaisryhmät tarjoavat puolestaan kotiäideille ja -isille vertaistukea ja ohjausta omalla kielellä. Yhteistyössä vertaisryhmät ja Hakeva-hanke ovat järjestäneet osallistujille erilaisia pajoja, joiden puitteissa arabian ja somalinkieliset kotivanhemmat ovat päässeet tutustumaan työväenopiston laajaan tarjontaan.  Ryhmille on perusohjauksen ja käsityötuntien lisäksi järjestetty myös digiopetusta, jumppatunteja sekä suomen kielen opetusta.

Ajatus ei ole se, että huonot perustaidot omaavat kurssilaiset jäävät omiin ryhmiinsä vaan tavoitteena on lopulta saada uudet kohderyhmät mukaan hyödyntämään nykyistä kurssitarjontaa.

Kasseja
Kuva: Maria Vuorenjuuri

Minkälaisia maahanmuuttajille suunnatut kurssit ovat?

– Opiskelijoita on ympäri maailmaa mm. Makedoniasta, Brasiliasta, Italiasta, Ranskasta, Singaporesta. Ryhmässä on mukana myös kantasuomalaisia, mutta kurssilla puhutaan suurimmaksi osaksi englantia. Kurssilla lähdetään liikkeelle alkeista, jotta jokainen uskaltaa osallistua vaikka ei olisi minkäänlaista kokemusta ompelemisesta kertoo Porter. Kursseilla pyritään juttelemaan myös eri maiden käsityöperinteistä.

Myös hakeva-hankeen käsityöryhmissä lähdetään liikkeelle alkeista. Miten ompelukone langoitetaan ja miten saumoja ommellaan.

– Ryhmässä on hyvä henki ja innostunut ilmapiiri. Kurssilaiset ovat motivoituneita oppimaan ompelua ja tulkin avulla ohjeet ja avut tulevat varmasti ymmärretyiksi kertoo Vuorenjuuri.

Eroaako opetus jollain tapaa maahanmuuttajille suunnatuissa kursseissa?

– Opetus ei eroa muiden ryhmien opetuksesta, mutta opettaja hyödyntää suomea ja englantia sekä opetuksessa että puheessa.  Kurssilla opetellaan suomen kielen ompelusanastoa ja voidaan katsoa esimerkiksi ompeluvideoita englanniksi, kertoo Porter.

–  Hakeva-ryhmissä lähtökohtana on oppiminen tekemällä eli monisteita tai kirjallisia ohjeita on vähemmän kuin muissa ryhmissä, koska monille suomen kieli on vielä vierasta. Opettaja kertoo ja näyttää ompelukoneen langoituksen ja työn eri vaiheet ja tulkki kääntää. Kurssityöt on valittu niin, että opiskelija oppii erilaisia saumoja ja saa helposti ja nopeasti pieniä tuotteita valmiiksi. Kurssin aluksi opiskelijoilta myös kysyttiin toiveita tuotteista ja esiin nousi toive kasvomaskin ompelusta, kertoo Vuorenjuuri.

Molemmat opettajat ovat ilahtuneita opiskelijoiden motivaatiosta ja tekemisen innosta. “On ihanaa nähdä opiskelijoiden innostus ja ilo uuden oppimisesta. Kuulla kun ryhmä puhkeaa laulamaan Täti Monikaa samalla uusia, juuri ommeltuja kangaskasseja heilutellen” kertoo Vuorenjuuri.

 

Kevään 2021 käsityön kurssitarjonnasta poimittua

Kurssin nimeä likkaamalla saat lisätietoja kursseista. Ilmoittautuminen alkaa 8.12.2021 klo 10 ilmonetin kautta www.ilmonet.fi tai soittamalla puh. 09-31088610

H212130 Ajattomia, yksilöllisiä ekovaatteita – Timeless, individual eco-clothing

H210799 Ihastu ompeluun, Love to Sew, suomeksi ja englanniksi B / Vaatetus 1

H210910 Ompelua yhdessä opetellen / Vaatetus 1

Lisäksi Hakeva-hankeen käsityöryhmät jatkuvat keväällä Stoassa ja Kanneltalossa.

 

Teksti Elisa Koskinen, ja kuvat Maria Vuorenjuuri