Käsityönäyttely Heinolassa

Näyttely Heinolassa

Heinolan kaupunginmuseo on aivan keskustassa, ihastuttavassa vanhassa puutalossa. Katselin jo lumoutuneena ihanaa lasiverantaa, joka on sisääntuloaula. Mitähän muuta näkisinkään? Kudelma – käsityön sisällä koko elämä -näyttely aukesi syyskuun lopulla ja jatkuu 8.1.2022 asti. Vielä ehdit käydä katsomassa sen. Tässä on pieniä maistiaisia näyttelystä.

Näyttelyssä on monipuolisesti eri käsityötekniikoin tehtyjä tuotteita. On ommeltuja, kudottuja, virkattuja kodin tekstiilejä ja vaatteita. Näyttelyn työt ovat heinolalaisten käsityöntekijöiden ja heidän sukujensa tekstiilejä. Heillä on liittymäkohtia karjalaisuuteen, mikä näkyy hyvin.

kansallispukuja
kansallispukuja

Kuvassa on kaksi Käkisalmen kansallispukua, joiden välissä on Sakkola-Raudun puku. Muutama karjalainen käspaikka – karjalainen käsipyyhe – on seinällä, samoin Karjalan raanu.

kangaspuut
kangaspuut

Salissa on isot kangaspuut ja paljon kudottuja räsymattoja hauskan elävästi esille laitettuina. Näyttelyn kangaspuissa voi kutoa oman raidan mattoon.

räsymattoja
kudottuja räsymattoja

Käsityön muistoja ja merkityksiä on kerätty muistelutyöpajoissa ja tarinallisissa räsymattotyöpajoissa.

punainen lanka
punainen lanka oppaana

Punainen lanka opastaa kulkemaan näyttelyssä niin, että näkee kaiken. Lopuksi lankakerä löytyy virkatun maailman ääreltä: isoäidin huoneen ovelta.

virkattuja töitä
virkattuja töitä isoäidin huoneessa

Kuinka tunnelmallinen onkaan virkatuilla pitseillä sisustettu huone! Vaaleaan huoneeseen mahtuu myös tumma nurkkaus.

virkattuja töitä
virkattuja töitä isoäidin huoneessa

Näyttelyssä riittää paljon nähtävää ja koettavaa, vaikka se ei ole kovin suuri. Se herättää muistoja ja tunnelmia. Käsityöllä on merkitys.

kudottuja töitä
kudottuja töitä

Karjalaiset käspaikat ja kudotut työt ovat kestosuosikkejani. Tällä kertaa minulle inspiroivin työ oli pieni sisustuskori.

kudottu sisustuskori
kudottu sisustuskori

Suosittelen näyttelyä!

Samassa museossa on myös uusittu Heinolan kaupungista kertova näyttely.

Teksti ja kuvat Päivi Tiitinen