Kauniita kuvakudoksia ja miniryijyjä

kuvakudos
kuvakudos

Kuvakudostekniikalla on mahdollista kutoa hyvinkin yksityiskohtaisia kuvioita ja esittäviä aiheita. Kun on näppärät sormet, aikaa ja erilaisia lankoja, syntyy kauniita töitä!

Kuvakudos on tiivispintainen, kudottu työ. Sen voi kutoa kangaspuilla, mutta usein kuvakudos kudotaan kudontakehyksessä. Kuvakudoksen luonnos, työohje voidaan piirtää luonnolliseen kokoon ja asettaa loimen alle. Kudetta ei heitetä sukkulalla reunasta toiseen vaan lankoja pujotetaan työhön kuvioiden mukaan. Langat ovat usein pienellä sormiolla eli 8-muotoisella rusetilla, jolloin lankojen pujottelu on helppoa. Kuvakudoksissa voi käyttää hyvin erilaisia lankoja ja yhdistää eri materiaaleja.

Syksyllä 2019 oli Silkkikutomossa kurssi Kudo kuvakudos ja sängynpeitto. Opettajana oli Leena Jaatinen. Opiskelijat kutoivat leveillä kangaspuilla sängynpeitot ja toisena työnä kudontakehyksissä kuvakudoksen tai miniryijyn.

kuvakudos

Hanna kutoi maiseman poikittain eli pitkänä ja kapeana kuvakudoksena ja viimeisteli sen puukehyksellä.

kuvakudos

Siv kutoi maiseman alhaalta ylös ja käytti tehosteena erilaisia lankoja.

kuvakudos

Marja kehysti kuvakudoksensa lasin alle.

kuvakudos

Merjan kuvakudoksessa on ripustuskuja, jolloin heinät ovat koholla.

miniryijy

Inkerin miniryijy

miniryijy

Maaritin miniryijy

Inkeri ja Maarit kutoivat miniryijyt. Nukkarivit solmittiin käsin valmiiksi leikatuista langoista. Rivien väliin kudottiin pohjaa.

Työt on kuvattu niiden ollessa esillä Silkkikutomon vitriineissä helmi-maaliskuussa 2020.