Kesäkäsityö: Näin kirjovirkkaat, osa 1

Kirjovirkattuja kuvioita.

Kirjovirkkaus on perinteinen tekniikka, jolla saat aikaan moniväristä virkkauspintaa. Kirjovirkkaus on yksinkertaista, mutta siinä on kuitenkin huomioitava muutamia asioita, jotta jälki olisi hyvää. Tässä perusohjeet kirjovirkkaukseen.

  1. Virkkaukseen käytetään kiinteitä silmukoita.

Kiinteän silmukan virkkaus.

Työ virkataan aina oikealta puolelta ja kuviolangat kuljetetaan silmukoiden sisällä, jolloin nurjalle ei synny lankajuoksuja. Työ virkataan joko lieriönä tai tasona aina samasta suunnasta.

  1. Silmukat virkataan edellisen kerroksen silmukoiden takareunaan.
  2. Kaikki kerrokset virkataan työn oikealta puolelta. Mikäli työtä ei voida tehdä suljettuna sukanvarren tapaan, on kerroksen lopussa katkaistava langat ja aloitettava seuraava kerros taas oikeasta reunasta.
  3. Kaikki kerroksella käytettävät eriväriset langat virkataan silmukoiden sisään. Työn nurja puoli on yhtä siisti kuin oikea.
  4. Jotta eriväriset langat eivät kiertyisi toisiinsa, otetaan uudenvärinen lanka koukulle väriä vaihdettaessa aina joka toinen kerta eri puolelta lepäävää lankaa.
  5. Vaihdettaessa väriä menetellään seuraavasti: värin viimeisen silmukan viimeinen osa virkataan uudella värillä. Ensin vedetään lanka edellisen kerroksen silmukan läpi, nyt koukulla on 2 lankaa. Sitten otetaan uudenvärinen lanka koukulle ja vedetään molempien koukulla olevien silmukoiden läpi.

Kuvagallerian kuvasarjassa virkataan värinvaihto niin, että toinen lanka jää silmukoiden sisään.

Teksti ja kuvat: Seija-Sisko Mustonen