Kesäkudontakurssit alkoivat

kalalankarullia mattojen loimilangoiksi
Kalalankoja mattoloimiin Kuva: P. Tiitinen

Työväenopiston kaikissa kudontaluokissa alkoi kesäkudontakurssit viime viikolla. Innokkaat opiskelijat olivat suunnittelemassa kesän aikana kudottavia loimiaan.

Kesäkudontakurssit olivat koko korona-ajan pakollisella tauolla. Kun tiloja oli suljettuina koronarajoitusten takia, jäivät talvikauden loimet kesken. Niiden kutomisia jatkettiin tilojen auettua eli kesäisin oli meneillään kevään kurssien loimia.

Nyt olemme vihdoin palanneet normaaliin ja saimme aloittaa kesälukukauden! Innokkaita opiskelijoita on niin paljon, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet mukaan, vaikka opiskelijapaikkoja lisättiin huhtikuun alussa.

Mitä opiskelijat haluavat kutoa kesällä?

Matot ovat ehdoton ykkössuosikki. Niitä tarvitaan, niille on käyttöä ja niitä on kiva kutoa. Yleisin mattojen leveys on 90 cm, mutta kudotaan myös 80 cm, 120 cm ja 140 cm leveitä mattoja. Pohjois-Haagan kudontaluokassa on erikoisleveät 185 cm kangaspuut.

puuvillapellavalankoja
puuvillapellavalankoja pyyheloimiin Kuva: P. Tiitinen

Toinen suosittu kangaspuilla kudottava tuote on erilaiset pyyhkeet, pikkupyyhkeitä kudotaan kapeaan loimeen ja isoja kylpypyyhkeitä leveään loimeen. Yleisin loimimateriaali niihin on puuvillapellavalanka, jota on helppo kutoa ja siinä on upea värivalikoima. Kudelangaksi kukin voi itse valita joko saman puuvillapellavan tai karkeamman pellavalangan.

Kesällä kudotaan myös villahuopia, jotka sopivat hyvin lahjoiksi tai oman kodin sisustustuotteeksi. Muutama pöytäliinaloimikin on suunniteltu.

Mitä edellytetään opiskelijalta?

Kesäkudontakurssilla on opetuskertoja tosi vähän, joten loimen luomisen ja rakentamisen taito sekä kutomisen taito tarvitsee olla. Kesäkudonta sopii muutaman vuoden kudontakursseilla opiskelleille ja aktiivisesti niissä loimien rakentamisiin osallistuneille. Kesällä voi hyödyntää talven kursseilla opittua ja voi myös kutoa helppoja töitä esim. palttinamattoja.

Toukokuussa opiskelijat rakentavat loimet kutomiskuntoon ja kesällä he kutovat tuotteitaan omilla kudontavuoroillaan. Hyvä kutomiskesä on aluillaan!

Työväenopistolla on kudontaluokat Malmitalossa, Pohjois-Haagassa Näyttelijäntiellä ja Herttoniemen Silkkikutomossa.

Syksyn kudontakurssit näkyvät ilmonet.fi -sivustolla 12.6.2023 klo 10 alkaen. Niihin voi ilmoittautua 8.8. klo 10.00 alkaen.