Kestoterveysside – käytännöllistä helposti ja nopeasti ylijäämätilkuista
Aiemmin julkaistussa artikkelissa kerroin Helsingin työväenopiston joulukampanjasta, jolla korvaamme opiston joulutapahtumaan tarkoitetun työpajan. Tämän blogin alta löydät ohjeet, joilla voit valmistaa kestositeitä Afrikkaan lähetettäväksi nuorille tytöille, jotta he pääsevät kouluun myös kuukautisten aikana. Voit, totta kai, tehdä siteet myös omalla hyväksi havaitsemallasi ohjeella. Lisäksi voit halutessasi ommella alushousuja tai pussukan siteiden säilyttämiseen.
Kestositeiden tekemiseen on monta tapaa ja ne voi tehdä monenlaisista materiaaleista. Kannustan sinua siis kaivautumaan kangaslaatikkosi pohjalle ja hyödyntämään sen, mitä sieltä jo ennestään löytyy. Kestositeisiin voi käyttää pieniäkin tilkkuja. Halutessasi voi tietenkin tilata verkosta myös erikoismateriaaleja. Parhaiten löydät niitä kestovaippamateriaaleihin erikoistuneista verkkokaupoista.
Voit hyvin käyttää myös muita kuin niitä materiaaleja, joita olen ohjeessani luetellut. Huomaathan kuitenkin, että sidettä käytetään herkkää ihoa vasten ja kaikki materiaalit on ehdottomasti pestävä ennen ompelemista. Näin saadaan kankaista pois kaikki käsittelyaineet ja niistä tulee ihoystävällisempiä ja imukykyisempiä. Siteen sisään ommeltavissa materiaaleissa voit hyvin käyttää kierrätettyjäkin materiaalia, mutta koska siteet menevät lahjaksi, saisivat ulospäin näkyvät materiaalit olla uusia tai ainakin uuden veroisessa kunnossa.
Kestositeet koostuvat neljästä osasta: kuoresta l. ulkokappaleesta, kosteussuojasta, imusta ja sisäkappaleesta. Sisäkappaleiden ja imujen määrällä voidaan vaikuttaa siteen imukykyyn. Tässä lisätietoja soveltuvista materiaaleista.
Ulkokappale: Kuori voi olla mitä tahansa noin lakanan vahvuista, notkeaa, puuvillaista tai puuvillasekoitteista kangasta tai trikoota, jossa on mielestäsi kiva kuvio. Voit myös käyttää ulkokappaleessa PUL-kangasta, joka on kosteutta läpäisemätöntä polyuretaanilla pinnoitettua neulosta. Yleensä siteen ei kuitenkaan tarvitse kestää yhtä suuria nestemääriä kerralla, kuin esimerkiksi vaippojen, joten siteen voi tehdä myös ilman PUL-kangasta.
Kosteussuoja: Kosteussuojaksi voit käyttää kangaspohjaista pöytäliinaksi tarkoitettua vahakangasta. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös Softis-kangasta, joka muistuttaa PUL-kangasta, mutta ei ole yhtä paksu, eikä pidä aivan yhtä hyvin kosteutta. Jos käytät ulkokappaleessa PUL-kangasta ei erillistä kosteussuojakappaletta tarvita.
Imu: Imukerroksen paksuus vaikuttaa siihen, minkälaiseen vuotoon sidettä voi käyttää. Ohjeessani on laitettu yksi paksuhko imukerros ja paksuhko sisäkappale, joka on sopiva yhdistelmä ns. normaalivuodolle. Kannattaa siis käyttää hetki harkintaa oman materiaalisi kohdalla: riittäisikö yksi vai laittaisitko kaksi imua? Laittaisitko yksin- vai kaksinkertaisen sisäkappaleen? Tärkeintä on tietenkin, että side on yhtä aikaa mahdollisimman mukava ja imukykyinen. Imumateriaaliksi sopii hyvin esimerkiksi puuvillaflanelli tai -frotee, nukattu puuvillainen college tai joustofrotee tai joku muu kuohkea ja imukykyinen kangas kuten bambu- tai puuvillafleece. Luonnonkuidut, kuten puuvilla ja bambu, imevät hyvin kosteutta itseensä.
Sisäkappale: Tämä kappale on suoraan ihoa vasten, joten sen tulisi olla mahdollisimman läpäisevää ja imukykyistä sekä tuntua mukavalta kosteanakin. Siihen sopivat hyvin nukkansa ansiosta esimerkiksi flanelli, joustofrotee ja harjattu college nukkapuoli ylöspäin tai bambu- tai puuvillafleece. Periaatteessa monet keinokuidut tuntuvat märkinä vähemmän epämiellyttäviltä kuin luonnonkuituiset, mutta toisaalta hengittävät huonommin. Harkintasi mukaan voit myös käyttää sekoitteisia kankaita sisäkappaleessa. Sen väritykselle kannattaa kuitenkin myös käyttää ajatus. Värjätyissä kankaissa on aina omat riskinä allergian aiheuttajina, mutta toisaalta aivan tasavärinen vaalea sisäkappale alkaa nopeasti käytössä näyttämään rumalta, jos tahroja ei pääse tuoreeltaan pesemään pois.
Muistutan vielä, että voit toimittaa ompelemasi kestositeet opistolle, kun taas saamme tavata. Siteet voi tuoda suoraan Oulunkylätalon käsityöluokkaan (paketin päälle nimi Kristiina Tergujeff) tai opistoisännille lähimpään työväenopiston toimipisteeseen, josta ne pääsevät sisäpostin kyydissä perille.
Mukavia ompeluhetkiä ja Joulun odotusta kaikille opiskelijoille!
Kristiinan kuvaohjeet ja kaava:
https://bit.ly/Kestoside_joustavasta
https://bit.ly/Kestoside_joustamaton
https://bit.ly/kestoside_kaava
Huom! Jos tulostat kaavan, valitse tulostusasetuksista ”tulosta todellinen koko”, jotta kaava ei muuta muotoaan. Mittojen avulla voit piirtää kaavan myös itse.
Muita ohjeita verkossa:
Kestositeet | DIY – Roosa Blom (vaikuttajamedia.fi)
Pientä mustaa Clara O:lle: Näin teet itse: Edullinen kestoside (madebyclarao.blogspot.com)
Kestositeen ompeluohje – PunomoPunomo
kestoside | Kestoillaan! (wordpress.com)
Teksti, ohjeet ja kuva Kristiina Tergujeff