Keveitä askelia nahkakengillä
Syyskuun lopulla aloitti kahdeksan innokasta opiskelijaa nahkakenkäkurssin. Haaveissa oli oppia kengän valmistusta ja saada aikaan omiin jalkoihin sopivat ja istuvat sekä omannäköiset nahkakengät. Ensimmäisellä kerralla piirsimme jalkojen ääriviivapiirrokset, mittasimme jalat ja valitsimme lestivalikoimasta sopivat lestit. Osaan lestejä oli jo valmiina kenkäneulosten kaavoja, osaan piirsimme uudet kaavat. Jokaisesta tarvittavasta päällisen ja vuorin kappaleesta piirsimme ja jäljensimme omat kaavansa, jotta osat saataisiin leikattua taloudellisesti nahasta.
Materiaalien ja työvälineiden hankkimista varten varatun pitemmän tauon jälkeen meillä alkoivat lokakuun lopulla viikoittaiset kurssikerrat Silkkikutomossa, missä on käytettävissä teollisuusompelukoneita. Monikaan ei ollut aiemmin käyttänyt teollisuusompelukonetta, saati ommellut kenkäneuloksia, joten ompelu oli jännittävää. Aluksi leikkasimme kenkäneulosten kappaleet nahasta ja ohensimme tarvittavat kohdat, sitten jatkoimme vuorotellen liimauksilla ja ompeluilla ja lopuksi kiinnitimme neuloksiin vielä nauharenkaat. Kurssilla valmistamiemme Derby-mallisten kenkäneulosten työstössä liimaus ja ompelu vuorottelevat tietyssä järjestyksessä, jotta neuloksista tulee oikeanlaiset.
Kenkäneulosten valmistuttua siirryimme marraskuun lopussa viikonlopuksi Vuotaloon teknisen työn luokkaan. Pohjien työstämisessä olennainen työväline on hiomakone. Lisäksi luokan vetokaappihuone on hyvä käytettäessä liuotinpohjaisia kontaktiliimoja. Aluksi valmistimme pinkopohjat kantajäykisteineen. Lisäksi työstimme kantakapit ja kärkikovikkeet, jotka myöhemmin liimasimme kenkäneuloksiin päällisen ja vuorin väliin. Kostutimme myös kenkäneulokset seuraavaa päivää varten.
Seuraavaksi muotoutimme kenkäneulokset kosteina lestien ja pinkopohjien päälle. Tätä työvaihetta kutsutaan nimellä pinkominen. Pinkomisessa on tärkeää saada kenkäneulokset napakasti lestien ympärille siten, että kaikki ylimääräinen väljyys ja rypyt saadaan poistettua päällipuolelta, neulokset ovat suorassa ja symmetrisiä ja neulosten pinkovarat on kiinnitetty tasaisesti nauloilla pinkopohjaan. Kun neulokset oli pingottu tyydyttävästi, pystyimme liimaamaan pinkovarat paikoilleen. Tämän jälkeen työvaiheissa seurasivat lenkkirautojen liimaus, pohjien täyttö ja tasoitus sekä randinauhojen kiinnitys reunoihin. Ulkopohjiksi liimasimme joko pohjanahkaa tai kevytsolukumia. Lisäksi liimasimme kenkiin kumiset puoli-, osa- tai kokopohjat sekä kannat. Kenkien pohjaustyön teimme siis liimakenkätekniikalla.
Kenkien ottaminen pois lestiltä on jännittävä vaihe. Vaikka olimmekin käsitelleet lestit talkilla ennen pinkomista, osa kengistä oli niin tiukassa lestillä, että sai käyttää kaiken voimansa niiden pois ottamiseen. Kaikki kengät kuitenkin saatiin onneksi pois lestiltä! Ja sitten sovittamaan…
Sovituksessa kuulimme tyytyväisiä kommentteja, sillä kaikki olivat sitä mieltä, että itse valmistamamme kengät olivat juuri sellaisia mitoitukseltaan, tunnultaan ja ulkomuodoltaan, mitä etukäteen oli haaveiltu. Näillä kengillä olisi keveää kävellä. Paljon oli kurssilla opittu uusia taitoja ja vaikka syksy olikin ollut pitkä ja työntäyteinen, päällimmäisenä oli tyytyväisyys kurssin antiin. Kun vaan kenkiä raaskisi myös käyttää!
Teksti ja kuvat Silja Immonen