Kiinnostaako luonnonväreillä värjääminen?

Uusissa kiinnostavissa kirjoissa kerrotaan monipuolisesti kasviväreillä värjäämisestä ja ideoidaan myös mitä kaikkea on mahdollista värjätä.

Luonnonväreillä värjääminen on keskeinen osa sekä tekstiilihistoriaa että osa sen tulevaisuutta. Ala kehittyy koko ajan ja yksi tapa seurata sitä on kirjallisuuden kautta. Luonnonväreillä värjäämiseen liittyviä kursseja on joka myös vuosi Helsingin työväenopiston ohjelmassa.

Sasha Duerr on kalifornialainen taitelija, opettaja ja kirjailija, joka on julkaissut kolme kasveilla värjäämiseen liittyvää kirjaa. Monipuoliset ja upeasti kuvitetut kirjat avaavat värjäämisen monipuolisuutta. Lankojen lisäksi voit värjätä vaikkapa auringossa haalistuneen hellehattusi.

Kirsi Mantua-Kommosen ja Anna Vaskon kirjoittamassa Padoista puikoille kirjassa esitellään ajanmukaiset värjäyksen perusteet värilähteistä aina vaativaan indigovärjäykseen. Kirjan kauniit neulemallit ovat eri suunnittelijoiden tekemiä ja inspiroivat värjättyjen lankojen käyttöön.

Ps. Syksyllä on tulossa kaksi aiheeseen liittyvää näyttelyä, toinen Jyväskylään Suomen käsityön museoon ja toinen Rovaniemelle Arktikumiin.

Kirjat:

Sasha Duerr. Natural color. Vibrant plant dye projects for your home and wardrobe.

Sasha Duerr. Natural Palettes. Inspiration from Plant-Based Color.

Kirsi Mantua-Kommonen ja Anna Vasko. Padoista puikoille. Värjää ja neulo luonnonväreillä.

 

Teksti ja kuva: Tupu Mentu