Kiinnostavia uutuuskirjoja ja -lehtiä
Talvilomaviikolla kiertelin kirjakaupoissa tutkimassa uutuuksia. Kaikenlaista inspiroivaa sieltä löytyikin.
Japanilainen suunnittelija ja kirjoja, Tomomi Mimura, on kehitellyt mosaiikkikirjonnaksi (eng. mosaic embroidery) nimeämänsä tekniikan, jossa hän erikokoisista ja –muotoisista parsituista pinnoista ja palasista kokoaa värikkäitä eläinhahmoja. Tyyli on söpö ja leikkisä, osasta töistä tulee hauskasti mieleen lasten piirrokset. Tomomin työskentelyä esitellään LAINE-lehden numerossa 19. Innostuin lehden artikkelista, googlailin eteenpäin ja innostuin tilaamaan Tomomin kirjan Embroidery sewed with the darning stitch. Kirja on japaniksi, mutta havainnolliset kuvat avaavat asian ja niiden kautta pääsee alkuun. Kerrassaan hieno tekniikka on sovellettavissa myös omiin suunnitelmiin ja ideoihin! LAINE-lehdessä oli kaikenlaista muutakin neulonnasta ja langoista kiinnostuneille.
Lehtihyllystä osui silmiin myös uusi kaavalehti, ehkä hollantilainen (?) Fibre Mood numero 3, www.fibremood.comEnglanninkielisessä lehdessä oli kaavoja sekä muutamiin klassikkovaatteisiin ja tuoreen näköisiin asuihin. Kaava-arkki on selkeä ja jokaiseen vaatteeseen kuului kuvallinen, piirretty työvaiheohje. Hyllyssä oli myös kotimainen TAUKO-lehti, joka on samoin englanninkielinen, kansainvälinen kaavalehti. TAUKO Magazine ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja ompelumallien lisäksi siinä on artikkeleita, kolumneja ja haastatteluja käsitöistä ja kulttuurista kiinnostuneille lukijoille.
Kirsi Niinimäki ja Julia Lohmann ovat toimittaneen Aalto yliopiston julkaiseman BioColours -kirjan. Teos liittyy BioColour-tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden eristykseen, karakterisointiin ja sovelluksiin. Myrkyttömät ja biohajoavat väriaineet mahdollistavat kestävämmät ratkaisut niin tekstiileissä, pakkauksissa kuin pinnoitteissakin ja edistävät siten kiertotalouden toteutumista. Kirjoittajat korostavatkin eri sidosryhmien ja yhteistyön tärkeyttä. Kirja on englanninkielinen ja löytyy myös työväenopiston kirjastosta.
Kuva ja teksti: Tupu Mentu