Kirja Kaija Mälkistä
Uusi kirja Loimien lomasta, Life Among Looms on ilmestynyt. Helsingin työväenopiston ensimmäinen kudonnanopettaja Kaija Mälkki on avannut arkistoaan toimittajille ja tutkijoille ja tuloksena on mielenkiintoista luettavaa.
Kaija Mälkin pitkä ja monipuolinen ura yrittäjänä, neuvojana ja opettajana on kirjan pääosassa. Outi Martikainen ja Rosa Tolnov Clausen ovat tutustuneet Kaijaan, haastatelleet ja tutkineet hänen valtavaa arkistomateriaalia.
Kirjassa on useita kirjoittajia, jotka kirjottavat omista näkökulmista käsin. Kaija Mälkin sisar Raija Hentman kirjoitti Kaijan lapsuusvuosista, nuoruuden työkokemuksista ja hienosta työurasta aina eläkkeelle jäämiseen asti. Kaija Mälkki aloitti ompelusta, mutta suuntautui sitten kankaankudontaan.
Tutkija Mikko Lindqvist, taidehistorioitsija Leena Svinhufvud ja Taiteen maisteri Outi Martikainen tutkivat kirjoituksessaan Räsymattorajaa eli Kaija Mälkin kulkemia matkoja helsinkiläisten koteihin rakentamaan loimia kangaspuihin. He merkitsivät Helsingin karttaan paikat, joissa kudottiin räsymattoja ja eri värein paikat, joissa kudottiin vaativampia kodin tekstiilejä ja vaatetuskankaita. Kotikäynnit tapahtuivat Suur-Helsingin Kotiteollisuusyhdistyksen aikana 1968–71.
Kaija Mälkki toimi vuodesta 1975 alkaen kudonnanneuvojana Helsingin kaupungin kotitalouslautakunnassa, jossa hän rakensi loimet kangaspuihin ja opasti kutojia.
1978 kaupungin uudelleenorganisoinnin takia kudontatoiminta siirtyi kotitalouslautakunnasta Helsingin suomenkieliseen työväenopistoon. Kaija Mälkki suunnitteli kankaankudonnan kurssitoiminnan aivan alusta alkaen, koska opiston toiminnan piti olla opetuksellista eikä neuvonta-aseman tyylistä.
Näin syntyi työväenopiston kudontakurssien jaottelu alkeis- ja jatkokursseista. Tälle perustalle pohjautuu työväenopiston nykyinen kurssijaottelu. Nimet ovat aikojen kuluessa hieman muuttuneet ja tasoryhmittely on laajentunut, mutta perusta on vahva.
Kaija Mälkki opetti lähes kaikki Helsingin työväenopiston kankaankudonnan kurssit eläkkeelle jäämiseen asti.
Kirja on sekä suomen- että englanninkielinen.
Kirja on työväenopiston kirjastossa. Suosittelen