Korona-kalenteri 15.4.2020 – Suu makeaksi, kääreet käyttöön
Karkkipapereita voi käyttää askartelussa monella tavalla ja ne kestävät myös ompelua. Silittämällä suklaakonvehtien muovikääreistä saa vahvempaa materiaalia.
Pussukan valmistus
Tarvikkeet: 18 suklaakonvehtikäärettä (+ muutama ylimääräinen silityskokeiluihin), n. 14 cm pitkä vetoketju, ompelulankaa.
- Silitä muovikääreet kahden leivinpaperin välissä yhden pisteen lämpötilalla; ne kutistuvat noin puoleen alkuperäisestä koosta ja pinnasta tulee rypyläinen. Kuumemmassa lämpötilassa kääre kutistuu turhan paljon. Kutistunut materiaali ei ole suorakulmainen vaan suunnikkaan muotoinen, minkä vuoksi pussukan ompelujärjestys on tavallista haastavampi.
- Ompele pussukan kolme vaakariviä, kuhunkin kuusi käärettä kaitaleeksi ja kaitaleen päät yhteen lieriöksi. Aseta reunat n. 5 mm (reunassa olevan tekstirivin verran) päällekkäin ja ompele yhdellä tai kahdella suoraompeleella.
- Yhdistä kolme lieriötä isommaksi lieriöksi. Kääreet kutistuvat hiukan eri tavoin, joten kuvioita on mahdoton kohdistaa.
- Lyhennä vetoketju oikeaan mittaan ja huolittele sen päät. Vetoketjun pitää olla 1,5 cm lyhyempi kuin puolet lieriön ympärysmitasta, jotta sen pystyy ompelemaan kiinni ja päistä tulee siistit.
- Aseta vetoketju lieriön sisään oikeat puolet vastakkain, kiinnitä muutamalla nuppineulalla ja ompele vetoketjupaininjalalla. Kiinnitä toinen reuna vastaavasti.
- Avaa vetoketju. Ompele pussukan pohja ja kulmiin pienet kolmiot.
- Käännä oikeinpäin. Rapiseva jäykkä materiaali tuntuu hauraalta, mutta kestää kääntämisen hyvin.
Koska materiaali on jäykkää, hyvin pieniä muotoja on vaikea ommella ja kääntää ympäri.
Kurkkaa kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen upeat karkkipaperiteokset!