Korona-kalenteri 15.4.2020 – Suu makeaksi, kääreet käyttöön

Karkkipapereita voi käyttää askartelussa monella tavalla ja ne kestävät myös ompelua. Silittämällä suklaakonvehtien muovikääreistä saa vahvempaa materiaalia.

Pussukan valmistus

Tarvikkeet: 18 suklaakonvehtikäärettä (+ muutama ylimääräinen silityskokeiluihin), n. 14 cm pitkä vetoketju, ompelulankaa.

  1. Silitä muovikääreet kahden leivinpaperin välissä yhden pisteen lämpötilalla; ne kutistuvat noin puoleen alkuperäisestä koosta ja pinnasta tulee rypyläinen. Kuumemmassa lämpötilassa kääre kutistuu turhan paljon. Kutistunut materiaali ei ole suorakulmainen vaan suunnikkaan muotoinen, minkä vuoksi pussukan ompelujärjestys on tavallista haastavampi.

  1. Ompele pussukan kolme vaakariviä, kuhunkin kuusi käärettä kaitaleeksi ja kaitaleen päät yhteen lieriöksi. Aseta reunat n. 5 mm (reunassa olevan tekstirivin verran) päällekkäin ja ompele yhdellä tai kahdella suoraompeleella.
  2. Yhdistä kolme lieriötä isommaksi lieriöksi. Kääreet kutistuvat hiukan eri tavoin, joten kuvioita on mahdoton kohdistaa.

 

  1. Lyhennä vetoketju oikeaan mittaan ja huolittele sen päät. Vetoketjun pitää olla 1,5 cm lyhyempi kuin puolet lieriön ympärysmitasta, jotta sen pystyy ompelemaan kiinni ja päistä tulee siistit.

  1. Aseta vetoketju lieriön sisään oikeat puolet vastakkain, kiinnitä muutamalla nuppineulalla ja ompele vetoketjupaininjalalla. Kiinnitä toinen reuna vastaavasti.

  1. Avaa vetoketju. Ompele pussukan pohja ja kulmiin pienet kolmiot.
  2. Käännä oikeinpäin. Rapiseva jäykkä materiaali tuntuu hauraalta, mutta kestää kääntämisen hyvin.

Koska materiaali on jäykkää, hyvin pieniä muotoja on vaikea ommella ja kääntää ympäri.

Kurkkaa kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen upeat karkkipaperiteokset!