Korona-kalenteri 16.4.2020 – Pulmapuuhia

Välillä on ihan pakko saada ajatukset pois koronasta ja etätyöstä. Pulmapuuhat tyhjentävät pään tehokkaasti tai antavat muuta ajattelemisen aihetta.

Tätini opetti aikoinaan minut ratkomaan sanaristikoita. 70-luvulla ratkonnan apuna oli itse täytettävä ruutuvihko, johon kirjattiin outoja nimiä ja sanojen synonyymejä. 80-90 lukujen vaihteessa ilmestyivät ensimmäiset paksut ristikkosanakirjat, joista sanat löytyivät aakkosjärjestyksessä. Nykyään ristikkosanastotkin ovat siirtyneet internettiin ja ne päivittyvät ahkerien ratkojien toimesta päivittäin.

Minä olen tykästynyt Hesarin perjantai-ristikoihin. Niissä on aivan oma logiikkansa. Aluksi en saanut ristikoista mitään tolkkua, niissä kun on yhdyssanoja, vihjeitä nurinperin ja sanaleikkejä. Ei auttanut muu kuin opetella ratkaisuristikosta sanaleikkien alkujuuria. Sitten löysin netistä Ratkojat-sivuston, josta on suuri apu varsinkin outojen henkilönimien etsimisessä.

Piilosanat on toinen suosikkini. Siinä vihjeet ovat erillisenä listana ja ratkaisusana on piilotettu vihjeeseen esimerkiksi takaperin luettavaksi tai anagrammina. Piilosanojen kanssa vierähtää hetki jos toinenkin ja ratkaisusana saattaa putkahtaa päähän vasta seuraavana päivänä. Hesari julkaisee nyt korona-aikana pieniä ristisanoja ja piilosanoja lähes joka päivä paperilehdessä ja ajankohtaisen viiden ruudun ristikon joka päivä nettilehdessä.

Olen kokeillut netissä julkaistuja sanapelejäkin. Niihin jäin vain liian koukkuun. Iltamyöhällä kännykän sinisessä valossa silmät ristissä vielä yksi, vielä yksi ja vielä yksi…

Onhan korona-karanteenissa tullut siivoiltuakin. Laatikon pohjalta löysin vanhoja puisia pulmapelejä. Kuvassa oleva särkynyt tähti oli helppo, toista en ole saanut vieläkään kasaan. Pallo pitäisi saada puuristikon sisään. Netistä löytyisi ratkaisu, mutta siihen en ole vielä taipunut.