Korona-kalenteri 17.4.2020 – Kasvomaskia ompelemaan!

Kasvomaskin ompeleminen kiinnostaa nyt monia. Ompeluohjetta maskin valmistamiseen ovat tiedustelleet niin naapurit kuin vaatetuskurssien opiskelijatkin. Onneksi kollega vinkkasi Tekstiiliopettajaliiton nettisivut.

Sivuilta löytyvät kankaisen kasvomaskin kuvalliset valmistusohjeet (2 erilaista tapaa), kaavat (toinen tapa ilman kaavaa, toinen kaava käyttäen) sekä perusteelliset käyttö- ja huolto-ohjeet. Tekstiiliopettajaliitto on laatinut ohjeet yhdessä Marttaliiton ja Naisten Valmiusliiton kanssa, ja lähteenä on käytetty Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL), Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes), Työterveyslaitoksen ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohjeistuksia.

Maskin tekemiseen tarvitset 100% puuvillaa olevaa lakanakangasta. Kiinnitysnauhoiksi voit käyttää valmista vinonauhaa tai leikata lakanakankaasta tai esimerkiksi vanhasta t-paidasta kaitaleita. Lisäksi tarvitsen työn tekemiseen nuppineuloja, sakset, ompelulankaa, silitysraudan ja ompelukoneen (ellet ompele maskia käsin). Kangasta käytetään useampi kerros, joten varmista, että jaksat hengittää hyvin maskin kaikkien kerrosten läpi.

Sitten vaan ompelemaan!

Linkit Tekstiiliopettajaliiton sivuille sekä maskin ohjeeseen.

Teksti ja kuva: Elisa Koskinen