Korona-kalenteri 2.4.2020 – Käsityön merkityksiä

Tarpeet ja motiivit käsitöiden tekemiseen ovat moninaisia, esimerkiksi uuden taidon tai työtavan oppiminen, tietynlaisen tuotteen tarve tai työskentelyn tuoma mielihyvän tunne. Tietotyöläisille konkreettinen käsillä tekeminen tuo tärkeää vastapainoa ajatustyölle, ja kun käyttää käsiään, ajatuskin kulkee kirkkaammin. Todellinen win-win -tilanne siis. Monille käsityö on myös ilmaisukeino, mahdollisuus tuoda esiin omia ajatuksia ja ottaa kantaa.

Suomessa olemme tottuneet siihen, että jokainen saa sanoa mielipiteensä. Some-maailmassa mielipiteet ovat usein melko kärkeviäkin, ja kenen tahansa – naapurista presidenttiin – tekemisiä tai tekemättä jättämisiä kommentoidaan. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla. On maita, joissa hallitsijoista ei saa puhua kielteiseen sävyyn, ja yhteisöjä, jotka ohjaavat mielipiteitä voimakkaasti. Käsityöt voivat silloin olla tärkeitä viestin viejiä.

Helsingin Sanomissa oli viime sunnuntaina artikkeli Länsi-Afrikkalaisten kankaiden kuvioissa piilevistä viesteistä. Beniniläisen kylän vanhempi väki osaa lukea vaatteista ihmisten mieltymykset, surut ja ilot – tai vaikkapa nuorenparin avioaikeet. Turisti saakin olla tarkkana, ettei tahtomattaan anna väärää viestiä. Kangasta ei kannata valita pelkästään mieleisien värien tai kuvioaiheiden mukaan. Lue koko artikkeli tästä.

Panamassa asuvien Kuna-intiaaninaisten vaatetuksen tärkein osa on mola, nelikulmainen alikeompelutekniikalla kirjottu osa paidan edessä ja takana. Molan kuviointi kertoo tarinoita kantajansa eletystä elämästä, toiveista ja uskomuksista. Mola on tärkeä osa naisen identiteettiä. Kirjominen on arvostettua ja arvokasta työtä, sillä siitä saatava taloudellinen hyöty on monissa perheissä miesten töitä tärkeämpää perheen elintason kannalta. Kirjovat naiset ovat taloudellisesti riippumattomia ja vapaita. Jos haluat alkaa kirjoa omaa molaasi, ohje löytyy täältä.

Pääkuvassa näkyvä teksti on kirjottu huopajakkuun, joka ottaa kantaa merien suojeluun. Tekstit kertovat merien huolestuttavasta tilasta: joka minuutti kuorma-autolastillinen muovia päätyy mereen, muovia on löydetty 11 km syvyydestä jne. Jakun pari on lapsen takki, jossa kukat loistavat ja perhoset lentävät: Kaunis tulevaisuus. Siihen haluan uskoa.

Millaisia merkityksiä ja tarinoita sinun käsitöihisi liittyy? Kirjoita sivun alalaidassa olevaan kommenttikenttään.