Korona-kalenteri 2.6.2020-Kasvojenkohotus

Hulluja ruusuja...

Jokin “pikkujuttu”ottaa aikansa, jotta se toteutuu. Olen miltein päivittäin katsonut ja ajatellut saunasta terassille johtavia portaita. Ne vaatisivat hieman korjausta.

Portaat ovat ilmeisesti melkein alkuperäiset eli noin 30 vuotta palvelleet. Pinnassa toki on muutaman vuoden vanha Valtti käsittely. Raput ovat hieman kallellaan. Portaiden jakoa voisi hieman muuttaa.

Raput ennen

Uudistus alkaa vanhan purkamisella. Onneksi laudat oli kiinnitetty ruuveilla. Näin ne säilyivät ehjinä. Runko on säilynyt hyvänä. Se oli tukeva ja ehjää puuta. Näin säästyin ylimääräiseltä työltä.

Portaiden jakoa muutin siten, että lisäsin rungon alle lankun, jolloin raput nousivat 10 cm. Ovesta astuttaessa ensimmäinen askelma on nyt matala ja alin korkeampi. Tämä aiheuttikin pientä kompurointia alussa. Kuinka tällaiset päivittäiset kulkemiset onkaan selkärangassa. Vinouden poistin lisäämällä toiselle puolelle pari senttiä lisää korotusta.

Runko oikaistuna

Porraslaudat olin varautunut vaihtamaan uusiksi, mutta eipä tarvinnukkaan. Hiontaan käytin epäkeskohiomakonetta ja karkeaa paperia. Vanha pintakäsittely lähti pois helposti. Portaiden nousun välilautoja vaihdoin pari, koska niitä oli jatkettu hieman tökerösti. Hionnan jälkeen kiinnitin laudat paikoilleen ja öljysin pinnat vesiohenteisella terassinkuullotusaineella, väriltään pähkinä.

Hiotut laudat

Näin – koko hommaan kului aikaa kolmisen tuntia. Taas kelpaa rappusilla istua ja hörppiä saunajuomaa. Jotenkin rappusilla istuskelu on tunnelmallista. Vaikka tarjolla on terassituolia ja sohvaa, niin mielummin rappusilla.

Teksti ja kuvat Jouni Lassila