Kudontaa kaappien kätköistä

Onko sinullakin mieleinen käsityötekniikka tai tuote, jonka tekeminen on intohimoasia? Niiden tekeminen on vastustamattoman koukuttavaa, mutta viimeistely ei olekaan ihan yhtä houkuttelevaa. Minulla on ja niitä tekniikoita on enemmän kuin yksi. Ehdottomiin suosikkeihini kuuluu kangaspuissa kudotut huivit.

Kotoilukauden (paljon mukavampi sana kuin koronakausi) alkaessa maailma hidastui hetkeksi ennen kuin se alkoi pyöriä entistä kiivaampaa tahtia. Sen hetken aikana ehdin kaivaa kaappien kätköistä pinon kangaspuilla kudottuja huiveja. Luonnollisesti viimeistelyä vaille valmiita, muuten ne olisivat jo käytössä.

Huivin viimeistely ei edes ole kovin monimutkaista. Ennemminkin se on hieman aikaa vievää, saman asian toistamista. Mikäli sinulla on kanssani sama tilanne, seuraavista huivin viimeistelyohjeista voi olla sinulle hyötyä tai toivottavasti ne ainakin inspiroivat tarttumaan viimeistelemättömiin töihin.

kiertohapsu

Työn alkuun kudottua jämälankaa kannatta jättää huivin reunaan pari senttiä. Viimeisteltävät loimilangat vedetään tylpän neulan tai virkkuukoukun avulla pois jämäkuteen lomasta.

Perinteinen tapa viimeistellä kudottu huivi on tehdä kiertohapsut. Ota loimilankoja noin 1 cm:n alueelta. Jaa langat tasan kahdeksi nipuksi. Kierrä molempien nippujen lankoja samaan suuntaan tiukalle kierteelle. Yhdistä niput ja tee päähän hevosenhäntäsolmu. Päästä irti ja anna lankojen kiertyä yhteen kiertohapsuksi.

kiertohapsuja valmiina

Hapsuista saa paksumpia ja näyttävämpiä lisäämällä niihin lisälangan. Lisälanka voi poiketa loimen väristä, jolloin saat hapsuihin haluamaasi väriä. Tämä on erityisen kiva lisä, mikäli loimen väri ei kuulunut suosikkiväreihisi. Pujota lisälanka neulan avulla työn reunassa olevien 2 viimeisen kuteen varaan. Jaa lisälangan päät kiertohapsun molempiin nippuihin. Loppu tehdään samoin kuin kiertohapsussa.

valmista tulee

Kokeile itsellesi mieluisampaa tapaa ja oletkin jo päässyt alkuun. Vielä muutama toisto ja kohta huivi on käyttövalmis. Lopuksi leikkaa valmiiden hapsujen päät tasaisiksi ja sopivan pituisiksi.

Rauhallisia hetkiä viimeistelyjen parissa!

Kuvat ja teksti, Minna Rautiainen