Korona-kalenteri 21.5.2020 – Pelasta pörriäinen!

Hyönteishotelli maitopurkista ja korsista.

Helatorstaina moni viettää pidennettyjä vapaita ja loppuviikoksi on luvassa kaunista säätäkin. Suuntaa siis ulos ja tee oma ekotekosi – rakenna hyönteishotelli kotipihaan, taloyhtiön pihaan tai vaikka parvekkeelle.

Hyönteisten määrä laskee ympäri maailmaa, koska pölyttäjähyönteisten pesäpaikkojen määrä on vähentynyt. Myös lisääntynyt hyönteismyrkkyjen käyttö ja ilmastonmuutos vaikuttavat asiaan. Tällä on vakavia seurauksia myös ihmiselle, koska 75% ravintokasveistamme on hyönteispölytteisiä. Hyönteishotelli omassa puutarhassa lisää siis marjojen ja hedelmäpuiden satoa. Hyönteishotellia asuttavat vain ihmisille vaarattomat ötökkälajit.

Jos omalta pihaltasi ei löydy sopivaa paikka hyönteishotellille, voit osallistua Stoan Hyönteishilton-tapahtumaan. Tee oma hyönteishotellisi ja vie se osaksi aukion taideseinän ötökkäparatiisia. Voit ripustaa asumuksen taideseinään milloin tahansa omatoimisesti tai Stoan henkilökunnan avustuksella 1.6. klo 12-16.

Tässä pari vinkkiä ötökkäasumuksen askarteluun.

Ötökkähotelli puupöllistä

Hyönteishotellin tarvikkeet.

– n. 15 cm pituinen pätkä lehtipuun pöllistä
– porakone ja 4, 6, ja 8 mm terät
– vasara
– pari pitkää naulaa ja narua ripustamiseen

Poraa pölliin erikokoisilla terillä n. 10 cm syviä reikiä.

Hyönteishotelli puussa.

Etsi pihaltasi sopiva paikka ötökkähotellille esim. omenapuun oksien hankojen välistä tai rakennuksen seinältä. Hotelli kiinnitetään n. 1-1,5 m korkeudelle reiät aamuauringon suuntaan. Kun paikka on löytynyt, suunnittele ripustusnaulojen paikka. Naulaa 1-2 naulaa n. puoleen väliin ja käännä sitten naulat ripustuslenkeiksi. Sido hyönteishotelli vahvalla narulla paikoilleen.

Syksyllä hyönteishotelli viedään esim. ulkovarastoon. Jos jätät sen ulos, peitä reiät, jotta linnut eivät noki asukkaita ulos.

Ötökkähotelli maitopurkista

Vielä helpompi ötökkähotelli syntyy maitopurkista ja ontoista varsista esim. ruo’on tai koiranputken kuivista varsista. Ohjeet maitopurkkihotelliin löydät Ylen sivuilta. Pelasta pörriäinen -sivustolla esitellään monta muutakin tapaa vaalia pölyttäjähyönteisiämme.

Teksti ja kuvat Kirsti Soukka