Korona-kalenteri 23.5.2020 – Tilkkupiirin lukuvuosi osa 2

Seinävaate, jossa lintuja.

Tämä on jatko-osa 23.5.2020 julkaistuun artikkeliin, joka kertoi Tilkkupiirin työskentelystä syksyllä 2019. Tässä osassa kerrotaan ryhmän työskentelystä keväällä 2020. Lukuvuoden kokonaisteema oli toteuttaa töitä paperitekniikalla (paper piecing). Keväällä keskityimme kasveihin.

Aihetta lähdettiin käsittelemään harjoituksella, jossa opiskelijoilla oli käytössä yksittäisiä kuviopohjakuvia eli paperitekniikkamalleja tulppaaneista ja varsista sekä lehdistä. Kuvat olivat eri kokoisia. Heidän piti suurentaa kuvia haluttuun kokoon ja yhdistellä varsi- ja lehtielementit halutuksi kokonaisuudeksi. Ennen varsinaista työskentelyä katsoimme vielä valokuvia tulppaaneista ja tulppaanipelloista. Näin saatiin pohjaa oman kuviokokonaisuuden suunnittelulle. Lopullisen kuvion he saivat itse tuotteistaa.

Suunnittelun lähtökohtakuviona oli tulppaani.

Punaisia tulppaneita kasvamassa nurmikolla.Tulppaaneita alkaa syntymään.

Kankaasta ommeltuja tulppaaneita paperitekniikalla.

Tulppaaneita 12+2.
Työn oikealle puolelle on ommeltu 12 tulppaania. Työ vaiheessa, missä mietitään tikkauksia. Työstä synty tyyny, jonka toisella puolella oli kaksi tulppaania. Työn nimi: 12+2.

Kasvitieteellinen puutarha

Seuraavaksi lähdimme hakemaan virikkeitä Helsingin yliopiston kasvitieteelliseltä puutarhalta Kaisaniemestä. Jokainen kuvasi oman kiinnostuksen mukaan kasvia ja kukkia.

Kuvat muuttuivat malleiksi tunnilla.

Kuva kukasta, piirroskuva paperitekniikkaan, kankaasta ommeltu blokki.

Valokuva kukasta, piirroskuva paperitekniikkaan, kuvio ommeltuna kankaasta.

Kukkakuva Kasvitieteellisestä puutarhasta
Lähtökohtakuva kuvioon.

 

Tyyny kuviosta.
Tyyny kuviosta.

Kuvasta piirrettyjä kuviota ei välttämättä pysty toteuttamaan niin, että sen ompelu sujuisi yhdestä paperikuvasta. Usein kuva joudutaan ”rajäyttämään” osiin ja osat ommellaan lopuksi yhteen. Kuvio vaatii aina miettimistä, miten sen viivoittaa ja suunnittelee ompelujärjestyksen, ettei yhdistettäviä palasia ole kovin paljon.

Räjäytyskuva mallista.
Ns. räjäytyskuva mallista.

Kuvioita vaiheissa.

Ruusuja, ruusuja

Kurssin viimeiset opetuskerrat toteutettiin etäopetuksena. Viimeisellä yhteisellä opetuskerralla käytiin läpi ruusukuvioita. Tästä kokeiluna syntynyt kuvio. Tämän aiheen käsittely osittan jäin kesken.

RuusutEtäopetuksena jatkettiin opetusta ja opeteltiin ruusukuvion toteutus ns. hullut ruusut tekniikalla.

Hulluja ruusuja...

Pientä leikkimieltä

Aina pitää olla pientä leikkimieltä…. Olimme siis joutuneet korona-viruksen takia karanteeniin. Haastoin opiskelijoita vielä tarttumaan ajatukseen ja toteuttamaan pienen tilkkutyön koronaviruksesta. Näin koronavirus sai tilkkutyömuodon.

Koronavirus tilkkutyönä toteutettuna.

Kiitos!

Kiitos kaikille tilkkupiiriläisille! Sitä ei tiennyt syksyllä, mihin kaikkeen tämä lukuvuosi johtaa. Moni sanoi, ettei yksin tällaisten kuvioiden suunnitteluun ja ompelemiseen olisi ryhtynyt. Nyt teillä on näkemystä ja taitoa katsoa kuvio eri tavoin ja rohkeutta lähteä suunnittelemaan omia kuvioita paperitekniikalla. Teitä on ollut mahtava saada opettaa ja nähdä teidän taitojen kehittyminen! Upeasti otitte haasteita vastaan!

Kurssilla sai myös ommella oman kiinnostuksen mukaan tilkkutöitä ja tehdä keskeneräisiä tilkkutöitä valmiiksi. Myös näitä töitä valmistui useita.

Ryhmäkuva tilkkupiirin kurssilaisista.

Tilkkupiiriläisiä opintokäynnillä kasvitieteellisessä puutarhassa.

Katso Kuvagalleriasta kasviaiheisia paperitekniikalla toteutettuja tilkkutöitä. (Kuvagalleria täydentyy, kun töitä valmistuu.)

Jatkoa syksyllä…

Tilkkupiiri (koodi H205949) jatkaa syksyllä 24.9.-10.12.2020 klo 10-13.15 Itämerentalossa. Innostu, ihastu hirsimökkitekniikan mahdollisuuksista ja opi samalla värioppia. Työt omien suunnitelmien ja kiinnostuksen pohjalta. Ryhmä on seniorikurssi. Kurssiin ilmoittautuminen alkaa 11.8. klo 9.00. Jos koronatilanne jatkuu edelleen, kurssi toteutetaan etä- tai monimuoto-opetuksena. Mukaan voi tulla niin tilkkutöitä aloittavat kuin harrastaneet. Tervetuloa!