Korona-kalenteri 27.3.2020 – Japanilaiset kangaskassit

Kaksi siborivärjättyä kangaskassia japanilaistyylisiä.

Koronaviruksesta johtuen olemme joutuneet perumaan käsityökursseja, koska kaikkien käsityökurssien muuntaminen etäopetukseksi ei vain onnistu. Se on harmi, sillä mikä olisikaan parempi keino saada ajatukset pois epävarmasta tilanteesta, kuin tehdä kivoja käsitöitä. Onneksi on myös kursseja, jotka voisivat onnistua etänä.

Innostu ja ihastu shibori-värjäykseen

Tiesitkö, että shibori-värjääminen on helppoa ja mukavaa puuhaa myös kotioloissa, eikä siihen tarvita värin ja kevyt soodan lisäksi kuin asioita, jotka löytyvät melko varmasti joka kodista. Sotkua tietenkin voi syntyä, mutta hyvällä suojaamisella siitäkin selvitään.

Shibori-värjäys on japanilainen värjäystekniikka, jossa värin imeytyminen joihinkin kohtiin kangasta estetään taitellen, solmien tai ommellen. Apuna voi kotioloissa käyttää esimerkiksi lankaa, kumilenkkejä, purkin kansia, jäätelötikkuja tai syömäpuikkoja. Tekniikasta riippuen kankaaseen saadaan värjäämisellä aikaiseksi geometrisiä tai elävämpiä kuvioita. Perinteisesti shibori-värjäys tehdään indigo-värillä, mutta se toimii hyvin myös tavallisilla reaktioväreillä. Kotona helpointa on käyttää Emo-tuotannon nestemäisiä reaktiovärejä kylmäliemivärjäystekniikalla.

Japanilaiset kangaskassit

Maanantaina 6.4 alkava “Japanilaiset kangaskassit” -kurssi pidetään koronasta huolimatta etä- ja itseopiskeluna, ja osallistuminen kurssille on ilmaista. Ilmoittaudu mukaan niin saat ohjeet ja neuvot kuinka värjäät kangasta kotona shibori-tekniikalla ja ompelet värjäämäsi kankaat kivoiksi kesäkasseiksi japanilaisia kassimalleja mukaillen. Kurssin aluksi opiskelijat saavat infopostia kurssilla tarvittavista tarvikkeista ja kurssin kulusta sekä kokoontumisista. Etäopetustuokioita pidetään kurssikerroilla Zoom-ohjelman avulla ja ohjeita materiaalihankintoihin sekä värjäykseen ja kassien ompelemiseen sähköpostitse. Päivien aikana voit olla yhteydessä opettajaan tarvittaessa.

Ilmoittaudu kurssille

Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä japanilaiset kangaskassit: https://ilmonet.fi/course/H200942

Huomaa uusi kurssiaikataulu: ma 6.4. (infoposti), ke 8.4. (etäinfokerta), pe-su 17.-19.4. (Etäopetustuokioita ja omaa työskentelyä ohjeiden mukaan kotona).

Teksti Kristiina Tergujeff. Opiskelijoiden töitä, kuvaaja Kristiina Tergujeff.