Kudontaa pirtakangaspuilla

Inspiraationa käsityön harrastajille – Tiesitkö, että on olemassa sylissä pidettäviä pirtakangaspuita, joilla saa luovasti kudottua kevyitä kudonnaisia?

Muutama vuosi sitten satuin kudontasivuilla seikkaillessa näkemään Pirtakangaspuut. Heti ensisilmäyksellä työväline näytti houkuttelevalta. Pieni, kaunis ja näppärän näköinen kudonnan työväline, jonka saisi tarvittaessa kaappiin säilytykseen. Viivästys hankintaan tuli, kun kukaan myyjistä ei toimittanut välineitä Suomeen. Viime syksynä huomasin suureksi ilokseni, että pirtapuita on saatavilla myös suomessa.

Pirtapuut kudontavalmiina

Pirtapuiden ihastuttavia ominaisuuksia on työskentelyn helppous. Loimi rakennetaan suoraan kangaspuiden pirtaan. Langan vaihtaminen kesken rakentamisen on mutkatonta ja helppoa. Lointa rakentaessa näkee samaa tietä lankojen ja värien kokonaisuuden, joka houkuttelee luovaan työskentelyyn. Yksivärinen loimi rakentuu poikkeuksellisen joutuisasti ja helposti.

Ensimmäinen loimeni pirtakangaspuihin sujahti puolivahingossa. Minun oli tarkoitus vain kokeilla loimen luomista ja testata uutta työvälinettä. Loimen rakentaminen pirtapuihin oli niin sujuvaa, että huiviloimi valmistui pirtapuiden käytön kokeilemisen lomassa.

valmis huivi

Pirtakangaspuilla kutoessa löytyi nopeasti sopiva kutomisen tapa, jolla kuteen sai vietyä paikoilleen yhdellä sujuvalla liikkeellä. Suureksi ihastuksekseni pienen kokeilemisen jälkeen työskentelyyn löytyi mukava kutomisen rytmi, jolla liikeradat sai yhtenäiseksi ja kutomisen joutuisaksi. Ensimmäinen huivini valmistui parissa illassa.

Kaikilla ”kangaspuilla” on omat hyvät puolensa. Perinteisillä kangaspuilla voi tehdä laajasti monen näköistä. Ne ovat työväline omaa uniikkia luokkaansa. Pöytäkangaspuilla sidosta pystyy mutkattomasti vaihtamaan kesken työn eli käytettävin sidosten määrä on poikkeuksellisen suuri. Kudontakehykset ovat hyvä valinta pieniin töihin, joissa on eduksi nähdä koko työ kerralla, kuten kuvakudos.

Verrattuna muihin kudonnan välineisiin ovat pirtapuut edukseen palttinan kutomisessa, luovassa ja leikittelevässä työskentelyssä. Niillä saa poikkeuksellisen helposti kudottu kevyitä töitä, joihin sopii yksinkertainen sidos.

pirtapuut kokoon taitettuna

Työskentelyn loputtua pirtakangaspuut saa taitettua kokoon ja siististi kaappiin talteen kaikkien ihanien lankojen viereen, joista on tarkoitus tehdä se seuraava työ. Tai sitten voi valita lankoja seuraavaan työhön.

Teksti ja kuvat Minna Rautiainen