Korona-kalenteri 28.4.2020 – Nojatuolin kunnostus, tuumasta toimeen

 

Suunnittele!

Lisääntyneen ajan myötä päätin ottaa jälleen yhden ”sopivaa hetkeä” odottaneen projektin työn alle. Kyseessä on kunnostusta ja verhoilua vailla oleva vanha nojatuoli. Aloitin homman tyypilliseen tapaani kohdetta tarkastellen ja ikään kuin kunnostaen sen ensin mielikuvituksessani.

Työ etenee yleensä nopeammin ja tehokkaammin, kun on ensin tehnyt hyvän työsuunnitelman. Vanha sananlasku ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, pitää ainakin minun projekteissani hyvin paikkansa.

Tuoli vaikutti olevan peräisin ehkäpä 50-luvulta. Huonekalutehdas Asko valmisti aikanaan saman mallisia tuoleja. Tuoli näytti olevan alkuperäisessä kunnossa. Kangas oli kulunut puhki etureunastaan, mutta tuolin rakenne oli hyvässä kunnossa. Pohjakangas oli myös osittain rikki, joten se pitäisi uusia, mutta muuten alkuperäisen pehmusteen voisi säästää ja lisätä vain päälle kerroksen verhoiluvanua. Koivuiset käsinojat olivat kuluneet, ja lakkakerros oli kulunut osittain pois, joten ne kannattaisi sekä hioa että lakata uudestaan.

Tuoli sivulta

Miten etenen?

Luulen, että selviän tästä hommasta suhteellisen helposti ja vähällä vaivalla, koska tuolin rakenne ja pehmustus oli pääpiirteittäin hyvässä kunnossa. Päädyin suraavanlaiseen suunnitelmaan:

  1. Käsinojien irrotus sekä niiden hionta ja uusi pintakäsittely
  2. Vanhan verhoilukankaan purkaminen
  3. Pohjakankaan uusiminen
  4. Istuimen ja selkänojan pintapehmustus verhoiluvanulla
  5. Tuolin uudelleen verhoilu

Joten tuumasta toimeen, ja ehkäpä seuraavassa jutussa tuoli on saanut uuden ilmeen!

Teksti ja kuvat: Juki Nieminen