“Kurttuhuivi”

kudottu huivi
Kurttuhuivi

Kutojat ovat tänä keväänä kutoneet ohuen ohuista puuvillalangoista keväisiä huiveja. Huivin idea paljastuu sen viimeistelyssä.

Tiistaiaamun Kudonta 3 -kurssin opiskelijat ovat kutoneet toisena kurssityönään ohuita keväthuiveja. Loimilangaksi valittiin ohuin mahdollinen puuvillalanka tex 30×2. Kapeat raidat ovat samaa ohutta puuvillaa, jossa on mukana säie elastaania. Huivin voi kutoa samoilla ohuilla puuvillalangoilla ja raidoittaa elastaanisäielangalla. Muutama opiskelija valitsi varsinaiseksi kudelangakseen silkkilangan.

ohut puuvillalanka ja elastaanisäielanka

Huivin sidokseksi riittäisi pelkkä palttina, mutta 3-tason opiskelijat halusivat siihen myös koristeellisuutta, joten sidokseksi tuli pohjasidos pienillä muunneltavilla kuvioilla.

Paljon huiveja mahtuu kangastukille huivien ohuuden vuoksi. Helmi-maaliskuun alun kutojat ehtivät irrottaa huivinsa juuri ennen opiston sulkeutumista korona-viruksen takia. Suuri osa loimesta on nyt odottamassa poikkeustilan helpottumista, jotta seuraavat kutojat pääsevät kutomaan oman huivinsa.

Huivien irrotuksen jälkeen jokaisen huivin rajoille ommellan siksak-ompeleet, joiden välistä huivit leikataan irti toisistaan. Halutessaan voi ommella toisen siksakin hieman lomittain edelliseen nähden. Kapean päärmeen voi ommella suoralla ompeleella joko käsin tai ompelukoneella.

huivi pesussa

Uusi huivi tarvitsee pesun ennen kuin se on valmis! Laske lavuaariin viileää vettä (n. 30 asteista) ja vähän nestemäistä pesuainetta tai ilman. Huivia kannattaa puristella vedessä, jotta se kastuu hyvin. Muutama huuhteluvesi, mutta ei tippaakaan huuhteluainetta!

huivi kuivumassa

Puristele huivia liiasta vedestä ja aseta se kurttuisena esim. kuivaustelineelle kuivumaan. Kerrankin ei saa suoristaa kuivumaan laittaessa! Kun huivi on kuivunut, se on valmis käyttöön!

kuivunut huivi