Korona-kalenteri 31.3.2020 – Monimuoto-opetuksena Nyytinkien perusteet

Kuva nyytinkipitsistä

Ota haaste vastaan ja kokeile Nyytinkien perusteet -kurssia monimuoto-opetuksena. Nyytinkien perusteet piti olla maaliskuun viimeisenä viikonloppuna normaalina lyhytkurssina, mutta korona-virus paholainen sotki kaiken. Kurssi on muutettu monimuoto-opetukseksi uusin ajankohdin ja on osallistujille ilmainen.

Mitä on nyytinki?
Nyytingit ovat perinteisesti Karjalassa tehtyjä nyplättyjä pitsejä. Kurssilla tutustutaan niiden erityispiirteisiin ja opetellaan niiden nypläämistä harjoitustöitä tehden.
nyytinkipitsin valmistusta

Kurssin toteutus ja sisältö
Opiskelijat saavat kaksi kertaa kaksi nypläysharjoitusta eli yhteensä neljä harjoituspitsiä, joita tehdessä harjoitellaan nypläämään yleisiä karjalaisissa nyytingeissä esiintyviä kuvioita, joita ei juurikaan esiinny muissa pitseissä. Halutessaan voi kokeilla myös vähän leveämpiä nyytinkejä, joissa samat kuviot toistuvat.

Kurssilla keskitytään nyytingeissä usein toistuviin kuvioihin ja elementteihin. Tutustumme lyhyesti myös nyytinkien historiaan ja käyttöön kansallispuvuissa. Nyytinki-kurssilaiset voivat myös jakaa kuvia kurssitöitään ja vaihtaa ajatuksia oman perustettavan suljetun facebook-ryhmän kautta.

Kurssin työvälineet
– nypläysalustaksi kötsikkä tai tukeva rullatyyny
– tavalliset tai isot lasipäiset nuppineulat
– papeloita tai norm/isoja nypylöitä (ei pieniä matka-/belgialaisia nypylöitä)
– pellavalanka Nel 30/3
– sakset
– mittanauha
– muistiinpanovälineet
nyytinkipitsin nypläys

Opetuskerrat
Etäopetuskerrat zoom-sovelluksen välityksellä (ilmainen ohjelma, ei tarvitse asentaa tietokoneelle vaan opettaja kutsuu kurssilaiset sähköpostilla tapaamiseen. Linkkiä likkaamalla pääseen tapaamiseen.
torstaisin 2.4. (aloitus) klo 18.30-
to 9.4. ja  to 16.4. (tehtävät ja tietoa nyytingeistä) klo 18:30
Välillä yhteydenpitoa tarvittaessa esim. sähköpostilla

Ilmoittaudu kurssiin: www.ilmonet.fi kurssikoodilla H202671 MONIMUOTO-OPETUS Nyytinkien perusteet tai soita puh. 09-31088610.

Opistosta käsin blogissa aikaisempi artikkeli nyytingeistä:
Pohjanyytinkikurssilla-suunniteltiin uusia pitsejä