Korona-kalenteri Kiirastorstaina 2020 – Pääsiäismunat helmistä

Lasihelmillä päällystettyjä päsiäismunia.

Pääsiäismuna lasihelmistä on viehättävä koriste. Se herättää ihailua ja saa käsityön tekijän sormet syyhyämään. Mielessä alkaa raksuttaa, miten lukuisilla eri tavoilla voisikaan munan päällystää helmillä.

Muna on useiden ikivanhojen kulttuurien mytologioissa liitetty luomiseen, uuden elämän syntymiseen ja kasvuun. Menneisyydessä munaa on pidetty kevätauringon, lämmön, valon, ilon, elämän ja luonnon uudelleen heräämisen symbolina. Osaksi pääsiäisperinnettä muna on tullut varhaiskristittyjen tavasta antaa toisilleen pääsiäismuna ylösnousemuksen eli uuden elämän symbolina. (Lähde: Piispa Arseni, Pääsiäismuna)

Työväenopiston Pääsiäismunat helmistä -kurssit on suunnattu kaiken tasoisille tekijöille. Kursseilla käy opiskelijoita aloittelijoista hyvin taitaviin helmitöiden harrastajiin. Aloittelijan kannatta aloittaa helpoista malleista. Silloin voi rauhassa keskittyä uuden tekniikan opetteluun ja kurssin aikana ehtii valmistua 2-3 valmista työtä. Helmitöitä pitkään harrastaneille on tarjolla muutama haastava malli, joista opiskelija ehtii valmistaa yhden kurssin aikana. Lisäksi voi tehdä pari helpompaa mallia ja kurssin aikana saa tehtyä komean asetelman.

helmimunia.

Aloittelijalle sopiva yksikertainen perusmalli on selkeä ja meditatiivinen tehdä. Työ etenee kerros kerrokselta kasvaen. Keskittymistä vaativat pienien helmien poimiminen, helmimäärän laskeminen ja mallin seuraaminen. Liiaksi ei ehdi ajatella muita asioita, kun työskentely edellyttää jonkin verran huomiota ja keskittymistä.

Vaativan helmimunan tekeminen haastaa oppimaan uutta ja kasvattamaan osaamisen rajoja. Haastavan työn tekeminen vie helposti melkein koko kurssin, mutta lopputulos on sen arvoinen. Syntyy uniikki taidonnäyte, jossa tekijän taidot pääsevät esille. Helmimunaa tehdessä oppii monta uutta asiaa helmitöiden tekemisestä. Vertaistuki kurssilla kannustaa eteenpäin, kun yhdessä mietitään ratkaisuja ja jaetaan kokemuksia.

haastava helmimuna kokeneelle tekijälle.

Munat ovat osa pääsiäisen symboliikkaa ja kodin pääsiäiskoristelua. Erityisen vahvana munan antaminen esiintyy lasten virpomisperinteessä, jolloin mieluinen muna virpojalle on yleensä suklaamuna. Pääsiäislauantaina monessa kodissa syödään keitettyjä ja maalattuja munia. Komeat helmimunat pääsevät aikuisten aarteiksi, joilla on kiva luoda kotiin pääsiäistunnelmaa tai antaa lahjaksi läheisille.

Hyvää pääsiäistä kaikille blogimme seuraajille!

kolme helmimunaa lasikulhossa.

Teksti ja kuvat Minna Rautiainen