Korona-kalenteri 28.3.2020 – Kansallispukukurssia uudella tavalla

Lähiopetuksen loputtua niin äkillisesti tiesin oppilaitteni jäävän pulaan ompelustensa kera ja monen jäävän paitsi ilman viikottaista henkireikäänsä. Kansallispukukursseilla kun on totuttu puhumaan kaikkea maasta taivaisiin ja siltä väliltä aina oppilaiden kesken. Kuva tietokonenäytöstä, jossa luettelo karjalaisista kansallispuvuista

Onneksi olimme jo kurssin alussa perustaneet keskinäisen Whatsapp-ryhmän, joten ensimmäisellä etäviikolla kokoonnuimme sen avulla töittemme ääreen. Oppilaat laittoivat ryhmään kuvan siitä asiasta, mistä halusivat saada neuvontaa. Seuraavalla etäviikolla kokeilimme ensimmäistä kertaa Zoom-verkkoneuvottelua, jossa pääsimme nokitusten toistemme kanssa. Sitä kautta oli huomattavasti helpompi neuvoa oppilaita ja pystyi pitämään myös opetusta kaikille yhtä aikaa. Ilmaisversiota kokeillessa harmia aiheutti aina 45 minuutin välein katkeava yhteys oppilaisiin, mutta kutsu piti vaan lähettää uudelleen ja nopeasti kaikki palasivat aina linjoille takaisin.

Kuva tietokonenäytöstä, jossa luettelo karjalaisista kansallispuvista

Opiskelijoiden antamia palautteita

Kuva tietokonenäytöstä, jossa opiskelijat oppivat etänä.

“Videoyhteys toimi hienosti ja saimme kansallispukukurssi-illan vietyä läpi moitteettomasti.”

“Oli tosi kivaa nähdä teitä kaikkia, tehdä yhdessä käsitöitä ja oppia uutta kansallispuvuista. Yhteys toimi pääosin tosi hyvin ja tuntui välillä kun oltaisiin oltu siellä samaisessa luokkahuoneessa. Jäi tosi hyvä mieli jälkikäteen, koska sosiaaliset kontaktit on nyt näinä aikoina hieman vähissä.”

“Zoomilla toteutettu ryhmän tapaaminen oli kaikin puoli n onnistunut. Tekniikkakin toimi pieniä ongelmia lukuunottamatta hyvin ja luento-osuus oli mukava ja kalvot näkyivät hyvin. Ja oli oikein piristävää kaiken tämän sisällä olon aikana saada näin kontaktia muihin kurssilaisiin ja oman työnkin tekeminen edistyi hyvin. Neuvojakin pystyi helposti kysyä ja näyttää omaa työtään kuvaruudussa.”

“Oli hyvin onnistunut zoom-tapaaminen, vaikka vähän häiritsi 45 min pätkittäisyys. Neuvonta kuitenkin onnistui ihan tuttuun tapaan ja saatiin kuulumiset vaihdettua kuten ennenkin.”

“Kiitos mukavasta meetingistä kansallispukujen tiimoilta. Käy se näinkin, kun ei voida tavata muuten.”

“Opettajan esityksen näki omata tietokoneen ruudulta jopa paremmin kun luokkahuoneessa. Luokkahuoneessa saatamme istua joidenkin kurssilaisten kanssa selät vastakkain, nyt näin kaikkien kasvot ja myös missä vaiheessa heidän kansallispukuprojektinsa on menossa. Nyt tiedän kaikkien kurssilaisten nimetkin.”

Tämä etäopetus oli aivan mahtava. Oli kiva nähdä kurssilaiset ja päivittää töiden edistymistä. Jaanalta sai hyvää henkilökohtaista opetusta ja oma työ edistyi.  Samoin kurssiluennon esitys oli aivan kuin olisi oltu luokkahuoneessa. Ehdottomasti onnistunut ja kannatettava tapa näin pandemian aikana.”

“Kiitos illasKuva tietokonenäytöstä, jossa opiskelijat oppivat etänä.ta, oli mukava olla mukana. Tuntui paljon henkilökohtaisemmalta tapaamiselta, kun koko porukan kanssa pystyi vaihtamaan ajatuksia. Diat näkyivät ja kuuluivat hyvin. Porukka on jo hitsautunut hyvin yhteen, joten näin loppukaudesta on helpompikin tavata etänä. Yhteys toimi moitteettomasti ja näkyi & kuului hyvin. Kiitos tästä digiloikasta.”

“Itselle toimi oikein hyvin zoom-sessio, ehti kerrankin olla taas ihan koko ajan paikalla kun säästyi matkustukselta aika, ja pystyi hoitamaan pari juttua kotona samalla. Toki jos olisin tarvinnut apua jossain, varmaan vasta kasvotusten olis oikeesti pystynyt ymmärtämään ohjeistukset varmuudella. Oli kiva, että myös luennot onnistui. Nyt sai vihdoin ehkä myös paremmin yhdistettyä oikeat nimet ja kasvot, kun joskus mennyt sekaisin..”

“Zoomin käyttö vaikutti yllättävän helpolta. Mukaan liittyminen ei ollut liian konstikasta, vaikka työkalu oli entuudestaan vieras. Jotkut yksityiskohdat vaativat vielä hiukan perehtymistä. Läsnäolon ja mukanaolon vaikutelma syntyi luonnostaan. Helppo osallistua, mutta helppo pysytellä välillä myös sivussa. Jatkossa kannattaa ehkä hiukan suunnitella etukäteen omaa osuuttaan ja tehdä kotiläksyjä, jotta saa opiskelurupeamasta enemmän irti.”

“Yllättävän hyvin onnistui, kun tekniikka toimi – ei toki korvaa oikeasti samassa paikassa olemista ja puhumista, mutta ehdottomasti parempi kuin ei-ollenkaan- tai pelkät-kirjoitetut-viestit – vaihtoehto.”

“Itse tykkään ylipäätään siitä, että jaksat meille tarjota opetusta, vaikka tässä nyt muutenkin itse kullakin on hankaluuksia sopeutua uuteen tilanteeseen..! On tosi kiva, että edes tätä harrastusta voi jatkaa ja saada ohjausta! Whatsapp-keskusteluna “tunnin” pitäminen oli vähän rankka setti – useita kirjoittajia ja kirjoittamisessa kuitenkin aina tulee viivettä, sitten jos on useampi keskustelu ristiin käynnissä.. Mutta edelleen olen iloinen, että apua kuitenkin oli saatavilla ja lupa kysyä! Eilisestä Zoom-palaverista tykkäsin, sovellus toimi hyvin ja oli helppo käyttää. Varmaan onnistuu muillakin ohjelmilla, innolla odotan itselle uusien ohjelmien kokeilua! Kiva nähdä muiden naamat ja höpötellä samaan tyyliin kuin normaalistikin”

Kansallispukuopettaja Jaana Rakkola sekä tiistai- ja torstairyhmien opiskelijat