Koronasulku venyttää Sidoksia-opintoja

Koronan aiheuttama opiston tilojen sulku on keskeyttänyt Sidoksia-opintokokonaisuuden opinnot moneen kertaan.

Viime keväänä, kun opiston tilat ensimmäisen kerran suljettiin, työn alla olivat syksyllä kudotuista kankaista valmistettavat vaatteet. Yksityiskohtien ompelua ym. teoria-asiaa pystyttiin hyvin opiskelemaan etänäkin, mutta vaateompelussa tärkeät sovitukset eivät etänä onnistu. Itse kudottu kangas on yksilöllinen ja arvokas, sen työstäminen vaatii kokeneeltakin ompelijalta rohkeutta ja erityistä huolellisuutta kaikissa työvaiheissa. Ei siis ihme, että moni olisi kaivannut enemmän tukea ja apua muuhunkin kuin sovituksiin, ja osa vaatteista jäi odottamaan lähiopetusta. Syksyllä onneksi pääsimme taas luokkiin ja vaatteita alkoi valmistua, mutta loppukatselmusta emme vielä ole voineet järjestää.

Yksilöllisiä vaatetuskankaita
Annikin jakku

Toinen opiston sulku alkoi marraskuun lopussa, jolloin meneillään oli sisustustekstiilien kutominen. Osa ehti oman kankaansa kutoa, mutta lointa on vielä metritolkulla tukilla odottamassa sitä, että kutomoon taas pääsee. Lähes kaikki Sidoksia-opintokokonaisuuteen kuuluvat tämän kevään opinnot siirrettiin ensi syksyyn, jolloin toivottavasti päästään verhoilemaan tuoleja ja ompelemaan sisustustekstiilejä kankaista, jotka vielä tällä hetkellä ovat loimina kangaspuissa. Tulossa on myös mattonäyttely, jonka matot eivät ole ihan tavanomaisia.

Joustavuutta ja kärsivällisyyttä tarvitaan. Kolmeksi vuodeksi suunniteltu kokonaisuus venyy ainakin kolmeen ja puoleen vuoteen.

Yksi katselmus on voitu järjestää korona-aikana, kuvakudokset ovat valmistuneet. Viime vuoden alussa, siis ennen koronaa, käytiin Jyväskylässä tutustumassa Kudottu kuva – Moderni suomalainen kuvakudos -näyttelyyn, jossa oli esillä neljän suomalaisen tekstiilitaiteilijan teoksia. Näyttelystä inspiroituneena jokainen suunnitteli oman kuvakudoksen, joka kudottiin kehyksessä. Tätä työtä oli siis mahdollisuus tehdä kotona koronasulun aikana ja viime syksynä pääsimme katsomaan valmiita teoksia. Kudottuja muistiinpanoja –kuvakudokset löytyvät kuvagalleriasta täältä.