Korsnäsinpaita

Korsnäsin paitoja.

Korsnäsinpaita on ns. lankapaita, jossa on yhdistetty omintakeisesti kirjovirkkausta ja kirjoneulosta. Paidalle on ominaista värien kirkkaus ja runsas kuviointi. Samassa paidassa on käytetty pääasiassa villa-, mutta myös puuvillalankoja. Varhaisimmat tiedot näistä paidoista ovat ruotsinkielisen Pohjanmaan Korsnäsin pitäjästä 1850-luvulta.

Muotivirtauksia 1800-luvulta

Paita edustaa 1800-luvun puolivälin jälkeistä muotia, jonka vaikutteet kulkeutuivat Korsnäsiinkin. Kun virkkaus oli tullut tunnetuksi, joku luova ihminen sovelsi kirjoneuleen kuvioita kirjovirkkauksessa ja muutti kokonaan neulottavan paidan mallin virkkausta ja neuletta yhdistäväksi. Näyttävä lopputulos oli pidetty ja sitä on kopioitu ja muunneltu omiin tarpeisiin.

Elävää kulttuuriperintöä

Korsnäsinpaita edustaakin Korsnäsiä, suomenruotsalaisuutta, suomalaisuutta ja käsityöosaamista, mistä näkökulmasta sitä milloinkin halutaan katsoa. Näiden paitojen valmistamisen perinne on säilynyt katkeamattomana yli 150 vuotta. Korsnäsinpaita on kulttuuriperintöä, paljolti siksi, että se on saanut julkisuutta ja paitoja on tallennettu useisiin museoihin. Se on myös elävää kulttuuriperintöä ja siitä ollaan ylpeitä.

Paitojen paikalliset tekijät olivat hyvin arvostettuja mestareita. Nykyisin paidan valmistamista opetetaan kansalaisopistojen ja yhdistysten kursseilla muuallakin Suomessa. Korsnäsinpaitoja näkee näytöksissä ja niiden perintöä pidetään yllä varsinkin Korsnäsissä.

Korsnäsinpaidan käyttäjät

Korsnäsinpaidat ovat olleet juhla- ja pyhävaatteita ja useimmiten miesten paitoja.  Nuoret miehet ovat saaneet paidan sulhaslahjaksi, joko teetetyn, tai morsiamen valmistaman. Paita oli osa asukokonaisuutta, johon kuuluivat myös sarkahousut ja raidallinen liivi. Paitaa käytettiin liivin alla ja helma saattoi olla housunkauluksen sisällä.  Kokonaisuuteen kuuluivat myös virkatut olkaimet, joissa oli samat värit ja samoja kuvioita kuin paidan virkatuissa osissa. Pitäjän arvostetuilla naisillakin saattoi olla korsnäsinpaita, mm. opettajalla. Jonkin verran paitoja oli myös lapsilla.

Korsnäsinpaidan valmistaminen

Korsnäsin paita valmistettiin lyhyillä sukkapuikoilla ja virkkuukoukulla suljettuna neuleena sukanvarren tapaan. Sukkapuikot mahdollistivat sen, että paita voitiin neuloa ryhmätyönä niin, että kolme tekijää istuivat polvet vastakkain ja kaksi heistä neuloi yksivärisiä kerroksia ja mestari sitten täpläkerroksen. Mestari virkkasi myös kirjovirkkausosat. Näin paidan valmistaminen kesti noin viikon.

Korsnäsinpaidan valmistus aloitetaan yleensä virkkamalla kirjovirkattu helma, josta poimitaan neulottavat silmukat. Yläosaan tulee taas kirjovirkattu osa. Kaikki osat valmistettiin suljettuna virkkauksena ja neuleena ja kädentien muoto leikattiin auki. Pääntie on voitu muotoilla virkattaessa. Etu- ja takaosa olivat samanlaisia, jotta paitaa saattoi käyttää kumminkin päin. Hihat virkattiin ja neulottiin suoraan kädenteistä alaspäin. Nykyisin käytetään muitakin tapoja.

Korsnäsinpaidan värit ja kuviot

Kirjovirkatun osan tavallisin pohjaväri oli punainen ja neulotun osan pohjaväri valkoinen. Pohjavärin täpläkuviot olivat punaisia ja sinisiä tai punaisia ja vihreitä. Kuvioväreinä oli lisäksi keltainen, vaaleanpunainen ja lila. Suurimmat kuviot olivat helman virkatussa osassa. Ne olivat tanssivia tyttöjä, ässänvääriä, kukka-aiheita ja muita geometrisia kuvioita. Neulotun osan alussa ja lopussa (ennen ja jälkeen täpläkuvion) käytettiin geometrisia-, kukka- tai kukkapuuaiheita.

Kukin tekijä on muokannut kuvioita ja värejä oman makunsa ja langan saatavuuden mukaan. Hän on voinut jättää oman kädenjälkensä esim. nimikirjaimin ja vuosiluvuin.

Oppia kursseilta

Helsingin työväenopistossa on järjestetty useita korsnäsinpaidan valmistuksen työpajoja, joissa yhteiset asiat on opiskeltu opettajan johdolla, mutta itse työskentely on tapahtunut kotona. Näiltä kursseilta on valmistunut kymmeniä toinen toistaan upeampia korsnäsinpaitoja, joiden tekijät ovat kokeneet valtavaa onnistumisen iloa.

Teksti ja kuvat Seija-Sisko Mustonen; kuvat opiskelijoiden kurssitöistä ja Korsnäsin kotiseutumuseolta

Lähteet:
Luutonen. M. 1987. Korsnäsinpaidat. Suomen kotiteollisuusmuseon monisteita 3. Jyväskylä.
Luutonen. M, Bäckman, A-M & Bäckman, G. 2016. Lankapaitoja ja muita asusteita. Maahenki.