Kudontaluokkien kuulumisia 1

kangaspuita kudontaluokassa

Työväenopiston kudontaluokkien kangaspuut ovat tyhjinä, mitä ihmettä? Kyllä, mutta eivät enää kauan.

Alkuvuoden koronarajoitusten takia opistomme kankaankudontakurssit eivät päässeet alkamaan suunnitellusti tammikuussa 2022. Kudontakurssit eivät toimi etäopetuksena. Ainoastaan aloituskerta voisi olla etäyhteydellä, mutta jo heti sen jälkeen tarvitsemme luomapuita, vyyhdinpuita ja kangaspuita ja ennen kaikkea ryhmätyötä. Siksi emme voineet aloittaa kursseja ennen kuin varmuus luokkiin pääsystä tuli. Sitten hidasteena oli vielä talvilomaviikko.

Kurssit alkavat

Kudontakurssit pääsivät alkamaan nyt maaliskuussa ja joka päivä alkaa työväenopiston jokaisessa kudontaluokassamme yksi tai kaksi kurssia, siis aamu- ja iltakurssi.

Opiskelijat ja opettajat olemme innoissamme kurssien alkamisista. Olemme ilolla suunnitelleet uusia loimia kangaspuihin. Jokaisella kurssilla on käytössä kahdet kangaspuut, joten suunnittelemme kaksi erilaista loimea. Yleensä toinen loimi on isompi ja toinen pienempi, toinen hitaampi tai haasteellisempi kutoa ja toinen nopeampi tai helpompi. Opiskelemme uusia sidoksia. Suunnittelemme niillä yhteiset loimet, jotka rakennamme ryhmätyönä. Matto-, huopa-, kylpypyyhe- ja erilaiset huiviloimet ovat suosittuja.

Aloituskerta on tiivistä suunnittelua, opiskelua ja lankojen laskemisia. Sitten odotamme jännäyksellä, ehtivätkö langat seuraavalle kerrallemme, jotta pääsemme luomaan loimia.

Loimien luominen

Tällä hetkellä luokissa on paljon pahvilaatikoita, joissa loimilangat ovat tulleet. Kudonta 1 ja 2 -tason kursseilla luomme loimet opetuskerralla, mutta Kudonta 3:lla opiskelijat osaavat luoda loimet omalla ajalla jo ennen seuraavaa yhteistä opetuskertaa. Nyt luokissa on vilinä ja vilske, avaamme lankalaatikoita ja luomapuut pyörivät. Luomisen iloa on ilmassa.