Kudontaluokkien kuulumisia 2
Nyt kudontaluokissa näkyy jo lankoja ja värejä. Nyt luokissa tapahtuu. Joka päivä näen luokassa jotain uutta. Jälleen joku kurssi on vetänyt loimen kangaspuihin ja loimia rakennetaan ahkerasti.
Loimen vetäminen kangaspuihin
Tämä työvaihe on varsinainen ryhmätyö, jossa kaikille riittää tehtävää, joten loimi vedetään kangaspuihin opetuskerralla. Ensin loimi jaetaan tasaisesti käärinpirtaan ja sitten loimi kierretään tukille: yksi opiskelija istuu lattialla loimen pitäjänä, toinen kiertää kampea, muutama ohjaa lankoja selkäpuun luona, muutama käärinpirran luona ja rimojen laittajia tarvitaan myös.
Kun kurssin 12 opiskelijan iso mattoloimi on saatu vedettyä kangaspuihin, on loimitukki melkoinen. Loimen pituus on hieman yli 40 m ja lankaa on käytetty 8-9 kg. Kuvassa näkyvät vahvistusvarvat eli rimat ovat tarpeen, etteivät langat painu toistensa väleihin. Sitten loimi kohotetaan seuraavia työvaiheita varten.
Niisiminen
Kangaspuissa on tavallisimmin neljä niisivartta, mutta sidoksesta riippuen niitä voi olla enemmän esim. 5, 8 tai 12. Niisivarrella on valkoisia niisiä, joiden niidensilmään pujotetaan jokainen lanka yksitellen käsin tai niisintäkoukulla. Niisiminen on mukavaa puuhaa, mutta siinä kannattaa olla tarkka.
Loimilangat niputetaan kuvioiden mukaan ja ne niisitään valitun sidoksen niisintäohjeen mukaan. Loimilankojen niisimistä voi tehdä yksin tai parityönä. Niisiminen aloitetaan yleensä opetuskerralla, mutta suurimman osan siitä työvaiheesta opiskelijat tekevät opetuskertojen väleissä omalla ajalla.
Tietokoneohjatuissa kangaspuissa on 16 niisivartta, joten niisiminen on tarkempaa. Niisivarsien määrä vaikuttaa kuvioiden mahdollisuuksiin.
Pirtaan pistäminen
Seuraava työvaihe on loimilankojen pujottaminen metalliseen pirtaan eli kaiteeseen. Kankaankudonnassa on käytössä sekä länsi- että itäsuomalaisia sanoja. Lännessä puhutaan kaiteesta ja idässä pirrasta.
Samoin opiskelijat jatkavat loimen pirtaan pistämisen työvaiheen sopivasti keskenään vuorotellen.
Alkusolmut
Kun pirta on asetettu paikoilleen luhaan, lasketaan loimen kohotus ja vuorossa on loimen alkusolmujen tekeminen. Kangaspuut alkavat näyttää jo lähes normaaleilta.
Kudontakurssien opiskelijat työskentelevät näinä viikkoina luokissa opetuskertojen lisäksi myös paljon omalla ajalla, jotta seuraavalla opetuskerralla pääsemme taas uuteen työvaiheeseen ja pian saamme loimet kutomiskuntoon.
Mitäköhän on vuorossa ensi viikolla?