Kudottu maisema korttipohjalle

Syksyistä väriloistoa ikuistettiin kudonnan keinoin kooltaan maltillisiin, mutta oivalluksiltaan huimiin teoksiin syyskuun viimeisenä viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetyllä Kudottu maisema korttipohjalle -kurssilla Stoassa.

kudottu maisema kortipohjalle

Perehdyimme aluksi perinteisen kuvakudoksen historiaan käsityön ja taiteen välisen suhteen näkökulmasta. Muutokset siinä olivat meillä tarkasteltavissa kuvakudoksen muodossa. Tarkoitus oli tekstiilitaiteessa erityisesti 1900-luvulla tapahtuneiden muutosten mukana vapautua myös viikonlopun työskentelyssä kuvakudoksen loimen määräämästä suorakulmaisesta muodosta.

Syysauringon säteet pisteltiinkin taustapahveille varsin luoviksi loimiksi.

Teoksiin käytettiin materiaaleja mitä mielikuvituksellisemmin. Tässä oli hyvä tilaisuus myös hyödyntää aiemmista käsitöistä jääneitä pieniäkin määriä lankoja, mutta myös itse värjättyjä ja jopa kuvioituja ihanuuksia. Työt suunniteltiin käytettävissä olleiden lankojen materiaaleihin ja väreihin syventyen, niitä hyödyntäen, ja toteutettiin suoraan esimerkiksi kapalevylle neulan avulla pistellen ja pujotellen. Kuten Paul Klee aikoinaan oli Anni Albersia neuvonut, mekin annoimme langan viedä!

Työskentelyssä oli mahdollista myös kokeilla erilaisten sidospintojen yhdistämistä tai värien vaikutusta toisiinsa. Myös muita tekniikoita ja erilaisia pistoja yhdisteltiin kudottuihin pintoihin.

25.-26.9.2021 aurinkoisesta viikonlopusta kiittäen, Anu

Teksti ja kuvat Anu Salonen, kurssin opettaja