Kuidusta kuteeksi: Suomalaiset kuituinnovaatiot

Tekstiilikulttuuriseuran ja Helsingin työväenopiston syksyisin järjestämässä luentosarjassa syvennytään tänä vuonna kuituihin: Mitä kuitujen tutkimuksessa ja kehityksessä on meneillään Suomessa? Mitä kuitujen ominaisuudet merkitsevät yrittäjälle tai suunnittelijalle? Miksi perinteiset kuitumateriaalit kiinostavat erityisesti?

Liikkuvat materiaalit – mitä ne ovat? Kuva Maija Vaara.

Sarjan ensimmäisessä osassa torstaina 9.11. klo 16.45-18.15. tutustutaan suomalaisiin kuituinnovaatioihin. Käsityötieteen ja käsityön pedagogiikan professori Riikka Räisänen Helsingin yliopistosta käsittelee puheenvuorossaan suomalaisia muuntokuituinnovaatioita, kuten Ioncell, Infinna ja Spinnova pureutumalla niiden eroihin ja yhtäläisyyksiin. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Maija Vaara puolestaan tarkastelee olosuhteiden vaihtelun vaikutuksesta liikkuvia uusia materiaaleja ja niiden kanssa työskentelyä käyttäen perinteisiä käsityötekniikoita kuten kudonta ja nypläys. Nämä uudet materiaalit ovat lankoja, jotka kutistuvat tai venyvät esim. lämpötilan noustessa. Jäähtyessään lanka palautuu alkuperäiseen pituuteensa.  Millaisia voisivat olla älytekstiilit, jotka eivät tarvitse johtoja ja virtalähdettä?

Riikka Räisänen. Kuva KasKas.
Maija Vaara. Kuva Matteo Lannacchero.

Luennot järjestetään Opistotalon Viipurinsalissa, Helsinginkatu 26, 2. krs. Voit seurata tapahtumaa myös Työväenopoiston YouTube-kanavalla samanaikaisesti tai tallenteena 22.11. saakka. Liity etäluennolle tästä.

Tervetuloa, vapaa pääsy!

Luentosarjan seuraavassa osassa 16.11. perehdytään villaan ja 23.11. runkokuituihin.