Kun mummo Mustekala kohtasi kirjonnan

kirjottu Mummo Mustekala
Mummo Mustekala

Tänä aikana, kun rajoitukset estävät työväenopiston kurssien toteutumisen fyysisesti paikan päällä, on ollut onni opiskella Teamsin kautta etänä kotoa käsin. Tämä ei tietenkään korvaa fyysistä yhteyttä ryhmänä, mutta antaa päiviin ja viikkoihin sisältöä.

Joka toinen viikko olevaa Nauti käsinkirjonnasta! -kurssia odotan aina yhtä innolla ja kurssikertojen välissä mieli vaeltaa jo seuraavaan etätapaamiskertaan. Olemme kevään aikana tutustuneet niin suomalaisiin kuin ympäri maailmaa oleviin kirjojiin, jotka eri pistoja käyttäen luovat langalla ja neulalla erilaisia pintoja ja kuvioita. Monet kirjojat käyttävät vanhoja kankaita ja tekstiilejä joista työstävät uusia tuotteita tai uudistavat vaatteita. Näin syntyi muun muassa englantilaisen Mandy Pattulon tyyliin kerroksellisesti koottu ja kirjottu neulakirja kuhunkin työhön tarvittavien lankojen säilyttämiseen. Samoin olemme omien tekemisten ohella kokeilleet erilaisia pieniä kirjontatöitä joista jokainen on saanut eri muodon riippuen kirjojasta.

Tammikuussa neljä vuotta täyttänyt lapsenlapseni lähetti minulle kuvan mummo Mustekalasta. Kuva nauravasta mummosta innosti minua heti miettimään miten voisin käyttää kuvaa jossakin työssäni niin, että se ei menettäisi ihanaa herkkyyttään. Ruotsalaisen Elisabeth Buchtin kolmiulotteisten minihahmojen esittelyn jälkeen tiesin heti, että tällä tavalla voin yrittää jäljentää mummo Mustekalan hahmoa niin, että alkuperäisen taiteilijan henki säilyy työssäni.

Piirsin kuvan silkkipaperille ja kaivoin kurssikaverilta saamani trikookangaspalan, joka sopi hahmon tekemiseen. Leikkasin ja ompelin palat yhteen. Tämän jälkeen täytin hahmon kevyesti villalla saadakseni siihen kolmiulotteisuutta. Silkkipaperin kiinnitin hahmon päälle ja kirjoin etupistoilla tarkasti piirustuksen mukaan mummolle silmät, nenän suun ja hiukset.

Mummon kropan olin ommellut kokonaisena, jonka päälle pyrin kirjoen jäljentämään piirrosjäljen. Lopuksi vielä ompelin piirroksen mukaan pystyssä olevia hiuksia. Lopputuloksen nähtyään pieni ihminen totesi, että mummo Mustekalasta oli tullut rokkarimummo.

Ihanaa olla mukana tässä kirjovassa ja kirjavassa yhteisössä!

Heidi Halm

 

Teksti ja kuva Heidi Halm